Революционно! Създадоха ново лечение за болестта на Алцхаймер

0

Революция в медицината! Учени създадоха нова експериментална терапия срещу болестта на Алцхаймер. Опитите с лабораторни животни дадоха повече от обещаващи резултати! Това означава, че съвсем скоро лечението ще бъде реализирано и върху хора. Резултатите от изследването са поместени на страниците на Science Translational Medicine.

създадоха ново лекарство срещу АлцхаймерЗа какво става въпрос?  Синтетична молекула, след чието инжектиране в гръбначно-мозъчната течност у лабораторни мишки и маймуни е намаляло значително количеството на протеина tau.

Неговото анормално натрупване в мозъка е характерно за болестта на Алцхаймер и други нелечими невродегенеративни заболявания.

Протеинът tau става токсичен, когато се натрупва в мозъка и постепенно унищожава неврони, засягайки по-специално паметта.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис констатирали, че новото лечение може не само да ограничи количеството на протеина, но и да обърне в обратна посока развитието на някои неврологични увреждания, предизвикани от натрупването му.

Въпросната молекула, известна като олигонуклеотид взема за мишена генни инструкции, свързани с производството на протеина tau.

създадоха ново лекарство срещу Алцхаймер„Това е първата молекула, която позволи да се обърне посоката на развитие на мозъчни увреждания, следствие на натрупване на протеина tau и има терапевтичен потенциал при хората“ –

поясни експертът по неврология Тимъти Милър (на снимката).

В рамките на изследването са използвани генномодифицирани мишки, за да може в мозъците им да се получат натрупвания на протеина tau, сходни с тези в човешкия мозък. Гризачите приели само една доза от синтетичната молекула, когато били на 6-месечна възраст. След това терапията им била възобновена за 30 дни, когато били на 9-месечна възраст. Невроните им започнали да показват признаци за увреждане.

Учените изследвали също количеството на протеина tau и натрупването му в мозъците на мишките, когато гризачите били на 12-месечна възраст. Било установено значителното му намаляване у подложените на терапията мишки в сравнение с гризачите, които приели плацебо.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Учени победиха болестта на Алцхаймер

 

ALZHEIMER, морски дарове, храна, АлцхаймерЩе се предпазите от Алцхаймер, ако ядете тази вкусна храна

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg