Морските продукти вече не са толкова полезни, ето и причината

0

Почитателите на рибата и морските деликатеси поемат годишно до 11 000 парченца пластмаса. Част от тях остават в тялото и предизвикват здравословни проблеми, това установи д-р Колин Янсен от университета в Гент (на снимката).

морски деликатеси вече не са толкова полезниПроблемът със замърсяването на световния океан с пластмаса е много сериозен. По изчисления на д-р Янсен във водата има повече от 5 трилиона микрочастици от нея. С водата я поглъщат рибите и другите морски обитатели. Мидите например, за денонощие обработват 20 литра вода. Тя преминава през морските обитатели, но пластмасата остава в тях и така се оказва на трапезата ни.

Повечето пластмасови микрочастици се изхвърлят от организма, но някои остават в тъканите ни. По прогнозите на експерти, ако тенденцията се запази, към края на века хората, които редовно ядат морски продукти, ще поглъщат всяка година до 780 000 миниатюрни парченца пластмаса.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

депресия, омега-3Омега-3 киселините не предпазват от депресия

 

Междувременно стана ясно, че

ампули или капсули с омега-3 мастни киселини не могат по никакъв начин да заместят мазната риба.

Причината – повечето доказателства за доброто въздействие върху здравето на човека от омега-3 мастните киселини са от проучвания, в които доброволците са яли риба, а не са приемали хранителни добавки. Според Марион Несъл от Нюйоркския университет, данните за таблетките определено са двупосочни.0

морски деликатеси вече не са толкова полезниАналитичен доклад, публикуван в изданието на Американската медицинска асоциация, доказва, че от избрани на случаен принцип клинични изследвания за рибеното масло, едва 2 са показали, че редовното пиене на капсули с тях носи каквато и да е полза за здравето. За постигане на желания ефект, е нужна доста обилна дневна доза.

Проучване на Американската асоциация за сърдечно здраве доказа, че 4 гр омега-3 мастни киселини от рибено масло на ден помагат на хора, претърпели инфаркт да се възстановят по-лесно. За постигане на дозата са нужни поне 8 таблетки, тъй като те обикновено съдържат от 400 мг до 1200 мг рибено масло.

Подобна висока доза от рибеното масло може да има и доста странични ефекти. Сред тях тежести в стомаха, оригване, неприятен дъх на риба, гадене, кръв от носа и спазми. Ето защо доста по-полезно е да се консумира прясна скумрия или сьомга. Алергичните към риба и веганите могат съвсем спокойно да си набавят толкова важните омега-3 мастни киселини от водорасли.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

риба, никулден, коледа, омега-3,Кои са най-здравословните риби и защо е полезно да се яде риба?

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg