Десетте правила за щастие на Ралица Генчева, с които промени живота си

0

Ралица Генчева споделя с читателите на delo.bg своите десет съвета за истинско щастие. Тя ги построи в стълбица, след като се превърна от изтощен до краен предел работохолик, претърпял тежък бърнаут в щастлив човек, който замени стария си начин на живот с нов, изпълнен с пространство, хармония, любов, идеи, радост и мечти. Тя е мотиватор за щастлив живот и автор на три книги – „Този път, за да ме чуеш“, „Има ли по-рано от сега?“ и „Кой те излъга какво е щастие?“ Ето какво ни е нужно, за да открием щастието си, според Ралица Генчева.

Щастието е състояние на сърцето. За мен то е лекият гъдел или трепетът, който усещаме в гърдите си, когато се събуждаме и който ни дава смелостта да постигаме и невъзможното. Състояние, в което се радваме на малките неща – аромата на кафето, целувката на любимия за “лека нощ”, усмивките на децата и новите предизвикателства.

Но щастието не е просто случайност. Както не е случайност перфектното шоколадово суфле, изпечено за 12 минути на 200 градуса. За щастието със сигурност трябва да се постараем и да намерим своята формула. А най-лесно намирате своите рецепти, когато се вдъхновяваме от чуждите. Надявам се моята рецепта да ви вдъхнови да откриете вашите начини да не изгубвате никога щастието в живота си!

Бъдете себе си

Колко можеш да живееш с някого, ако той се преструва на друг? А колко можеш да живееш със себе си, ако ти се преструваш? Щастието не е момент, а живот. А всеки живот е различен. Щастието е автентично, то е истина. А когато живеем според чужди стандарти, забравяме истината си. Спрете да се оценявате през очите на другите – дали те мислят, че сте прекалено добър или прекалено лош, няма никакво значение. За да сте щастливи, трябва да се чувствате винаги добре в кожата си, не само когато получите комплимент и не бива да се отчайвате от всяка обида. Когато знаеш кой си, това са просто чужди мнения. А чуждите мнения не могат да ни осигурят дългосрочно щастие, не могат да го постигнат вместо нас, не могат да сбъднат мечтите ни, напротив – могат само да ни отдалеч от тях и от истината ни.

„Правете всичко както обикновено“

Това е реплика от филм, който гледах вчера. Разказва се за готвач, който се опитва да спечели трета звезда Мишлен. Когато му съобщават, че най-вероятно има инспектори в ресторанта, той просто казва на хората в кухнята “Правете всичко както обикновено”. Успява да спечели третата звезда. Старайте се да ставате по-добри всеки ден не за другите, а заради себе си. Изберете си работа, в която горите и открийте щастието от всекидневното старание. Правете всичко както обикновено – все по-добре и с най-голямата страст, на която сте способни, независимо дали някой гледа. Усъвършенстването е лична, а не обществена цел. Ще ви донесе щастие и вдъхновение.

Елена Голунова и щастиетоЕлена Голунова: Тези 7 грешки тровят щастието ни

 

Освободете място за новото

Чували ли сте, че трябва да пуснете старото, за да дойде новото? Разчистете дома си, токсичните връзки, които ви пречат от години, старите болки, говорете, простете, забравете. Прекъснете всички връзки с миналото, които ви спират да продължите напред. Веднага щом освободите място в живота и сърцето си, то ще бъде запълнено от нещо по-добро. Не го забравяйте.

Бъдете деца

Играйте, танцувайте без повод, спомнете си какво сте правили като деца. Аз си спомням как прекарвахме вечерите със семейството в игра на карти и на табла, във вечери на терасата през лятото. Все още правим тези неща вкъщи и това са едни от най-радостните и споделени моменти. Танцувайте и пейте, с децата, с любимите си или сами, измисляйте си странни текстове и движения, точно като децата. Не е нужно да ставаме прекалено сериозни, колкото и да сме възрастни.

Спрете да отлагате

Сигурно се чудите какво общо има отлагането със щастието? Едно от най-скорошните и мащабни проучвания за ефекта на отлагането, проведено в Германия през 2016 г., ясно показва, че отлагането води до високи нива на стреса, депресивни състояние, тревожност, умора и намалено удовлетворение в много области на живота като работа, свободно време и др. Всички неща, които сте отложили, запълват част от съзнанието ви. Когато се опитате да живеете в настоящия момент, да се съсредоточите в работата си, да общувате с другите пълноценно, постоянно за части от секундата в ума ви се появяват нещата, които не сте свършили. След като направите всичко, което зависи от вас, ще се почувствате леки и свободни. И най-хубавото – вероятно в бъдеще ще отлагате много по-малко. Така ще можете наистина да се концентрирате върху важните неща – да общувате, работите и творите, използвайки пълния си капацитет.

Драузио Варела за пълното щастие и отлично здраве7 съвета за отлично здраве и щастие от прочутия бразилски лекар Драузио Варела

 

Правете избори

Изобилието невинаги е хубаво нещо. Живеем в епохата на изобилието. И това ни прави най-колебливото и несигурно поколение. Поколение, което не може да взима самостоятелно решения и да прави избори. Което винаги си купува телевизор и се чуди дали някъде няма друг с по- добра картина и по-широк екран. Което започва работа в една компания и продължава да разглежда алтернативите, защото може друга фирма да му предложи нещо повече. Което започва връзка и се чуди дали някъде няма по- подходяща половинка? Следствието от изобилието или по-скоро от липсата на избор е, че винаги сте неудовлетворени и никога не сте напълно щастливи с това, което имате. Прекарвате времето, през което трябва да му се наслаждавате, с мисълта: „Дали там някъде е имало нещо по-добро?“. Когато избягвате да правите избор, вие не сте щастливи. Не се примирявайте и не живейте с хиляди алтернативи. Изборите, които правите, са щастие. Те изискват смелост, а смелостта да си щастив си струва.

Споделяйте живота си

Не сме родени да бъдем сами. Споделяйте живота си, но не позволявайте да злоупотребяват с вас. Оставете в живота си пълноценните връзки, истинските приятели, намирайте време за женски или мъжки вечери, за семейните поводи, помагайте на приятелите си в нужда. Най-дългото изследване върху дълголетието и здравето на хората доказва, че те зависят най-много от качествените връзки, които сме способни да изграждаме с другите, а чак след това се нареждат здравословните навици, професионалните успехи, богатството и прочие.

Научете се да казвате “не”

Започнете да отказвате и да спрете да правите неща, за които нямате желание или възможност. Това е съвет на редица психолози. Трудно е човек да се научи да казва „не“, но е наистина необходимо. Тъй като на мен лично ми е трудно да отказвам, реших да си избера моите четири “да”. Когато съм казала “да” на тези неща, ми е много по-лесно да откажа всички останали. Това са моите приоритети и те са здравето ми, семейството, любовта и работата, която обичам. А кои са вашите 4 “да”?

Една жена на 103: Трите простички правила за щастие на Хеда Болгар

 

Използвайте сетивата си

Като много други, и аз вярвам, че тялото е само средство, с което изживяваме престоя си на Земята, а душата живее преди и след него. Но защо душата слиза тук, ако не за да изпита всички човешки емоции, всички удоволствия и дори болка, които са свързани с живота ни в това тяло. Отделяте ли достатъчно време, за да усетите миризмите около себе си – тази на домашно приготвената храна, на липата, на парфюма на любимия човек или вашия собствен? Забелязвате ли колко красота има в очите на възрастните и децата, на влюбените, на хората с мечти, забелязвате ли блясъка във вашите? Понякога просто забравяме колко щастие носят сетивата ни, чрез тях ние изживяваме света. Докосвайте, целувайте, наслаждавайте се на храната, на смеха, на сълзите си дори. Това е благословия, която няма да трае вечно и в това се крие най-голямата й магия.

Задавайте си въпроси

Когато не се чувствате щастливи, не прибързвайте към търсене на бърз лек. Неудовлетворението не е болест, а подхождаме към него като такова. Усещаме, че сме изгубили това трептене в гърдите си, че нещо не е наред и веднага си измисляме “лекарство” – обикновено отиваме да си купим нещо ново, което да ни осигури няколко минути радост, веднага подхващаме хоби, което са ни препоръчали или отиваме на врачка, за да ни каже какво да правим. Но ако спрем да “лекуваме” нещастието си краткосрочно, ще започнем наистина да решаваме проблемите си. Откакто престанах да използвам пазаруването като терапия, всеки път, когато изпитам желание да си купя нещо ново, без да имам нужда, се питам “Какво всъщност ми липсва”. И то никога не е било нова рокля. Винаги е било нещо, от което се нуждае душата ми. Нека спрем да запълваме празнотата с покупки, а с въпроси и отговори. Ние винаги имаме отговорите вътре в себе си, просто ни липсва смелостта да си зададем въпросите. Ще се запитаме къде е проблемът, ще се изправим пред него, ще боли за кратко, но ще го решим и ще можем да продължим доволни и олекнали. Запомнете – за дългосрочното щастие няма краткосрочна рецепта. Защо да купуваме секунди радост, ако можем да я постигнем завинаги?

Помнете – щастие е действие, а не застой. Действието се нуждае от смелост. А вие имате ли смелостта да изберете щастието?

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg