Новата болест, от която страдат милиони хора

0

„След малко“, „утре“ или „по-късно“ – само част от любимите извинения на милиони хора по света. Отлагането или хроничното отлагане на всичко за по-късно, е истинска чума. Откъде идва този вреден навик и как ефективно да се отървете от него?

Според психолога проф. Клари Лей, отлагането се случва, когато има „разминаване във времето между очакваното поведение и самото предприето действие“, т.е. когато е налице значителна разлика във времето между намерението на завършване на определена задача и нейната реализация. На теория отлагането може да се пребори, както всеки един вреден навик, но това не е толкова просто.

Според специалистите, същността на проблема не се крие нито в безделието, нито в лошото управление на времето.

Парадоксално, но болестното отлагане на всичко за по-късно възниква от страх. Но защо?

По-голямата част от хората, засегнати от това заболяване, са жертви на перфекционизма или твърде буйните родителски амбиции. Но безспорно един от най-силните фактори, е страхът.

нова болест, отлагане

Дълбокото убеждение, че нещо ще се обърка или още по-лошо – ще претърпи пълен неуспех,  страхът от провал, чувството на неувереност при желание за започване на по-близка връзка с някого и интимни отношения, са само малко от причините, които карат хората да отлагат. Понякога до безкрай. Въпреки че определянето на причината е сравнително лесно,

борбата с тази болест може да бъде много трудна.

Една от първите стъпки на лечението е да се води специален дневник. Пациентите трябва да записват всички отложени случаи, както и емоциите, с които е било съпроводено конкретното отлагане. Тази документация ще помогне на пациента да се опознае и да разбере себе си.

Д-р Нийл Фиоре препоръчва на пациентите си да се съсредоточат върху започването на задачите, а не върху тяхното завършване. Фокусът върху началото на стресиращото действие преодолява притесненията относно предполагаемата трудност на задачата, а дори и 15-30 минути непрекъсната работа над даден проект дневно, ще помогне на страдащите от тази модерна болест да достигат все по-близо до целта.

30 години, щастиеЩастието на 30-годишните днес не е като на младите хора преди 30 години

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg