Една жена на 103: Трите простички правила за щастие на Хеда Болгар

2

Хеда БолгарХеда Болгар е една от най-вдъхновяващите личности на последния век! Тя е един от най-популярните американски психолози на всички времена. Родена е в Швейцария през далечната 1909 г. Типичен представител на зодия Лъв (19 август), Хеда завършва Виенския университет, където е била една от щастливките, посещавала лекции на основоположника на психоанализата Зигмунд Фройд. До края на дните си Хеда е отдадена изцяло на психотерапията. Тя работи буквално до последния си дъх и оставя много следи за поколенията след себе си от своя изпълнен с вълнуващи събития живот. Вечно усмихнатата и винаги позитивна Хеда Болгар умира в дома си в Лос Анджелис на 13 май 2013-та на 103-годишна възраст.

Кои са най-големите подаръци на живота след 50?

Хеда БолгарСлед половинвековния си юбилей, Хеда Болгар отдава на своята професия още 53 години! На 64 – възраст, на която дамите обикновено се пенсионират, тя основава своя клиника за психотерапия. Успоредно с нея създава две школи за следдипломна квалификация на психоаналитици и преподава в продължение на 4 десетилетия в тях. На 99 е пленена от йога и я практикува засилено за възрастта си, а на 102 тя приема в офиса си по двадесетина пациенти седмично!

„Не си създавайте никакви очаквания и не се привързвайте към каквото и да е, след като навършите 50 години“ –

съветва Хеда Болгар и допълва:

„Това облекчава неимоверно живота Ви, въпреки че е изключително трудно! Ето при мен например, промените настъпиха точно след 50! След тази възраст осъзнах, че животът е абсолютно непредсказуем – нито знаеш какво ще се случи със здравето ти, нито пък кой от приятелите ти ще си отиде пръв от този свят. Аз сама се научих да живея единствено с това, което самият живот ми предлага, тъй като нито един човек не може да е сигурен в утрешния ден и дали това „утре“ няма да преобърне всичките негови планове!“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изпълнен ли е разумът Ви с доброжелателство, благоденствието ще Ви връхлети с пълна сила, твърди най-щастливият човек на света Матийо РикарКак да бъдем щастливи според най-щастливия мъж на света

 

В никакъв случай не желая да се връщам отново към моята младост, защото животът е прекалено сложен, когато човек е млад. Тревогите тогава са дали си талантлив, умен, дали си красив, какво мислят останалите за теб. В периода на младостта искаш да прецениш как точно искат да те видят околните. А когато навършиш половин век, е доста по-простичко. Няма кой да те навигира и да те учи по какъв начин да живееш.

Именно след 50 научаваш, че е важно как самият ти се отнасяш към хората, а не как те към теб!

Важните въпроси вече звучат така: Какво е доброто, което можеш да направиш за близките си? С тях достатъчно добър ли си? А и с всяка изминала година след 50 животът ти предлага много удоволствия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

westwood, Вивиан Уестууд и нейните съвети за животаВивиан Уестууд: Избирайте винаги лесна любов, винаги

 

Аз лично се уверих след моите 50, че страховете ни никога не се реализират в действителност.

Това, което можете да сторите и Вие е да се наслаждавате на остатъка от живота си, без и най-малкото притеснение, че нещо ужасно може да Ви се случи.

Хеда БолгарВ живота никой не знае бъдещето си, всичко тече и се променя – твърдя го аз, която съм на 103! В тази връзка, с възрастта погледът към миналото ни е съвсем нов. От камбанарията на моите години вече се научих да възприемам като една цялостна история живота. Когато нощем не ме хваща сън, си мисля в тъмното за годините зад мен. За това как всичко е свързано и как едни събития са довели до други. Разговарям мислено с покойния ми съпруг, който от 40 години не е до мен. Мога да си представя как той би отвърнал на всяка една моя дума, защото бяхме изключително близки.

Загубата – това е основният проблем на годините след 50.

Период от живота ни, в който се налага да се сбогуваме завинаги с много любими нам хора. А аз с възрастта открих начина да преодолявам моите големи загуби.

Хеда Болгар

Трите простички правила за истинско щастие на Хеда Болгар

След навършване на 50 придобиваме неочаквана независимост от хорското мнение. Възползвайте се от тази независимост често и не се впрягайте на чужди приказки по Ваш адрес!

Не забравяйте, че повечето кошмари са плод единствено на Вашето въображение!

Общувайте единствено и само с приятни вам симпатични хора – само така ще си доставяте радост!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Светла Стоянова на

    Убедена съм в съветите на г-жа Болгар! Пътищата са много, но всеки сам трябва да да се убеди, че целта е една : Божествената любов!

  2. Антоанета Дандарова на

    Прекрасна статия и се надявам повече жени да я прочетат. Всичко зависи от нас самите да променим мирогледа си след 50 години и да се чувстваме наистина щастливи на тази възраст!

Коментирай в Delo.bg