Четирите навика, които съсипват бъбреците ни

0

Бъбреците са органите в организма ни, които филтрират кръвта и отделят токсичните вещества под формата на урина. Над бъбреците се намират надбъбречните жлези, които отделят хормони като адреналин и норадреналин. Знаете ли, че има няколко вредни навика, които се отразяват пагубно върху здравето на бъбреците ни?

От бъбреците зависи и контролът на кръвното налягане, както и производството на червени кръвни клетки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

бъбреци8 критични симптома, които издават проблеми с бъбреците, но повечето хора пренебрегват

Бъбреците имат невероятната способност да проследяват нивото на телесните течности, концентрацията на натрий, електролити, калий и киселинно-алкалния баланс в тялото. Именно те са тези, които филтрират отпадните продукти от метаболизма, като пикочната киселина от ДНК-разпада и карбамида от протеиновия метаболизъм. Специалистите посочват най-опасните навици, нанасящи безвъзвратни поражения върху бъбреците ни.

Сол

Все повече българи приемат доста над необходимото за организма количество сол. Няма да сгрешите, ако се опитате да намалите драстично приема на подправката. Имайте предвид, че изобилието на сол в храната води до значително повишаване на нивата на кръвното налягане. Това е доста сериозен удар за бъбреците.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Хималайската сол и ползите за здравето ниПредимствата за здравето ни от хималайската сол

Месо

Прекомерният прием на месо също се отразява пагубно на организма. Ако често си позволявате да злоупотребявате с животински протеини, то знайте, че увеличавате значително киселинността на кръвта. Това съответно води до значително увеличаване на риска от появата на ацидоза. Това е процес, при който бъбреците не успяват да се справят с навременната екскреция на киселината. За да избегнете всички тези проблеми, специалистите съветват месото да не е повече от една четвърт от храната в чинията ви. Наблягайте повече на приема на плодове, зеленчуци и зърнени храни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

митове за храненетоМесото – вредно или не? 8 разбити мита

Вода

За приема на вода е изписано много. Едва ли обаче си давате сметка, че недостатъчният прием на вода може да нанесе сериозни увреждания на бъбреците. Става въпрос за приема на вода в чистата ѝ форма, а не като добавка към сокове и други коктейли.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Иван ГарабитовЛечителят Иван Гарабитов: Забравяме за болести, ако не пием вода по време на хранене

Лекарства

Много хора откриват спасение от силната болка в нестероидните противовъзпалителни средства. Трябва обаче да знаете, че честият прием на тези лекарства нанася сериозни поражения на бъбреците. Този филтър на тялото не успява да се справи изцяло с пълното прочистване на организма от компонентите, съдържащи се в обезболяващите медикаменти.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg