8 критични симптома, които издават проблеми с бъбреците, но повечето хора пренебрегват

0

Бъбреците са едни от жизненоважните органи в тялото. Те са отговорни за филтрирането на 120-150 литра дневно. Чрез обработката на кръвта бъбреците предотвратяват натрупването на излишните течности и отпадъци в организма. Нещо повече, те поддържат електролитното ниво и костите ни здрави. Бъбреците подкрепят формирането на червените кръвни клетки (еритроцитите) и контролират кръвното налягане.

Ето защо не е изненадващо, че всеки проблем с бъбреците се отразява на цялостното Ви здраве, а самата бъбречна недостатъчност е животозастрашаваща.

бъбрециПрекаленото пиене на чай е вредно за бъбреците

 

Знаете ли, че понякога симптомите, които подсказват, че имаме бъбречни проблеми могат да останат незабелязани, защото обикновено не са свързани с болка. Ето защо Ви предлагам да се запознаете с най-честите от тях, които са сигурен знак за увреждане на бъбреците. Помнете, че при наличието им, е редно да потърсите своевременно лекарска помощ:

Подуване
Увредените бъбреци не са в състояние да премахнат от тялото излишните течности. Това от своя страна причинява подуване на лицето, дланите, стъпалата, краката и глезените. Внезапното подуване също е симптом на болни бъбреци.

Промени в уринирането
Най-ранните признаци на бъбречна недостатъчност, които се нуждаят от незабавно внимание, включват:

*затруднено уриниране или чувство за постоянен повик по малка нужда
*кръв в урината
*потъмняване на урината
*малко количество урина или по-рядко уриниране от обикновено
*бледа урина в по-големи количества или по-често уриниране
*пенеста урина
*често уриниране през нощта

бъбреци, симптоми

Кожен обрив
Ако бъбречната функция е затруднена, в кръвта се натрупват отрови, което често води до кожни обриви или сърбеж. Натрупването на токсини прави кожата раздразнена и суха. Дори и да лекувате сърбежа локално, проблемът с бъбреците Ви ще остане – сигурен сигнал да се обърнете към нефролог.

Умора
Еритропоетин, известен също като ЕРО, е хормон, който се произвежда от здрави бъбреци. Той е отговорен за образуването на еритроцитите, които пренасят кислорода в кръвта. В случай на увреждане на бъбреците, броят на червените кръвни клетки намалява, което води и до по-малко кислород в тялото. Така енергията в мускулите става все по-малка, а не е изключено да развиете и анемия.

бъбрециЯжте този плод за здрави бъбреци

 

Недостиг на въздух
Недостигът на въздух е друг симптом за увредени бъбреци. Организмът Ви не получава достатъчно кислород, което води до натрупването на течности в белите дробове.

Метален вкус в устата
Промяната на вкуса, обикновено се появява в резултат на натрупване на токсини в кръвта.

Болка
Увреждането на бъбреците често се характеризира и с болка в горната част на кръста или отстрани, където се намира увреденият бъбрек. Камъни в бъбреците, както и бъбречни инфекции могат да предизвикат спазми и силна, на моменти непоносима режеща болка.

бъбреци, симптоми

Затруднена концентрация и замайване
Увреждането на бъбреците е свързано и с недостиг на кислород в мозъка, което води до намаляване на концентрацията. Възможни са още виене на свят и затруднено запаметяване.

Един от най-добрите начини бъбреците да се поддържат здрави, е да се консумират храни, богати на антиоксиданти. Във видеото по-долу ще научите кои храни са полезни за правилната бъбречна функция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg