И още едно С – екс фактор или кулминационната точка на риалити порното

1

Още съзнанието ми е в процес на храносмилане на духовната храна, която ни дарява Big Brother и, аха, да се зарадваш, че превключвайки програмите скоро няма да попаднеш на него и се сещаш, че не само ще се превъплати във ВИП кожа, ами ще бъде конкуриран и от някакво си селскостопанско шоу. Не е като едно време телевизията… не е. Дълго време ми трябваше да свикна с рекламните блокове, а сега още по-дълго и с риалити форматите.

Биг брадър обаче, е по-малкото зло. По-скучното зло. Какво да кажем за най-грандиозното, най-гениалното, най-космополитното, най, най, най, абе, най-доброто шоу ЕКС ФАКТОР. Ами за детската Евровизия, където невръстни хлапета крещят като дърти лелки? Мъка, драги ми зрителю, пълна мъка. Толкова е мъчна работата, толкова е разстройваща, че ти иде да посетиш тоалетната с нескромна цел.

Екс Фактор (X Factor) си е точно хикс. Трябва да бъде задраскано от телевизионната карта на света. Предаване, представящо имитатори. От всички формати за пеене всички можем да заключим следното, че българските деца, младежи, чичковци и лелки са страхотни имитатори на Марая Кери, на британския кит Адел, на Бионсе (задължително), на Лили Иванова (задължително) и още, и още, и още. Абсурдът на започналото вече своя четвърти сезон предаване може да се открие навсякъде. Като започнем от кудкудякащите и подскачащи като ваксинирани петли водещи до недоразумението стоящо под общ знаменател като жури.

екс Фактор или кулминационната точка на риалити порнотоКриско – хит мейкър №1 по нашите географски ширини. Мякащ младеж от Габрово, претендиращ за музикално образование и култура, което не се доказва с нито една от песните му. Освен рапър, редящ клозетна поезия в най-прост ритъм, Криско е музикален продуцент и е отговорен за повечето помийни хитове по родните радиа и телевизии. Тук не е проблемът, че някой изкарва пари, правейки хитове. Проблемът е в това, че нивото е адски ниско. Проблемът е в това, че някой се е примирил само и само да бъде „феймъс“. Жалка история.

екс Фактор или кулминационната точка на риалити порнотоЛюси Дяковска – червенокосата болонка, обикаляща риалити след риалити и лъхаща позитивен хомосексуализъм. Инфантилното държание на малък калпазанин и мита за звездното й минало поставят под жестоки съмнения и тази нежна част от уважаемото жури. Не знам дали някой извън еди коя си немска провинция е чувал въпросните Ноу Ейнджълс и платинените албуми на групата. Жалка история.

екс Фактор или кулминационната точка на риалити порнотоМагърдич Халваджиян – маститият телевизионен продуцент, режисьор и бивш цирков артист. Най-положителният образ, по мое скромно мнение от цялото жури. Какво обаче, ще журира, не е ясно. Явно ще се следи за телевизионен образ, без значение от музикалните му качества. По същата логика можеше да сложат и Ани Салич или Виктор Николаев. Все тая. Важното е 3 месеца да ни облъчват. Жалка история.

екс Фактор или кулминационната точка на риалити порнотоСаня Армутлиева или Госпожа „конфликт на интереси“. Музикалният продуцент, бълващ световни звезди, стоящ зад пародийния дует Ангел и Мойсей, а и Рафи. Няма смисъл пак да дъвча конфликта с Профон, Мюзикаутор и Вирджиния. Мис Армутлиева не е никаква вирдижнИЯ, що се касае до бизнес дела и машинации и освен, че е очевидно, че не разбира от музикално продуциране, съдейки по протежетата й, още по-сигурно е, че изобщо не разбира от музика. Жалка история.

Сега ми кажете къде е музикалното в това шоу? Има ли изкуство вътре или е някакъв риалити мутант на MTV културата, лишен от абсолютно всякаква художествена стойност. И защо, за Бога ни налагат някакви посредствени стандарти и се опитват да ни убедят, че това е правилно и така трябва да изглежда един артист?

екс Фактор или кулминационната точка на риалити порното

Ние пък се оказахме толкова тъпи, че им вярваме и ги гледаме. Отваряме широко уста, ококорваме очи и дори плачем, ако някоя пъпчива тийнейджръка зацвили „Камино“ на Лили Иванова или „Listen“ на Бионсе. А онова с публиката, която става на крака (публиката е платена и вероятно става по команда), Армутлиева рони сълзи, а брадичката на Люси-то потрепва от трепетен възторг, непосилна да сдържи емоциите си пред гигантския български талант.  Драйфа ми се от това. Направо ми се драйфа.

Музикалното порно е завладяло ефира, а децата отиват на война, за да покажат кой е по-добрият имитатор и най-лошото е, че вярват, че няма да са чудо за три дни, а екс фактор е единственият възможен трамплин към славата. Славата – да! Музиката не е крайна цел, а средство към крайната цел да бъдеш известен като тези, които имитираш. Е, да не Ви разочаровам, драги, но това няма как да стане. Не и по този начин. Музиката е преди всичко почерк, а не състезание. И докато някой българин пише симфонии, оркестрира, а друг дирижира, Вие си мислите, че гледате изкуство, защото телевизията Ви го казва. А аз Ви казвам, че сте идиоти, ако вярвате в това.

Не може думата композитор да стои със знак равно до Рахманинов, Бетховен и там някъде да е и Криско… просто е престъпление. А екс фактор е въпрос на ценности, които българинът очевидно няма и няма да придобие, стоейки далече от музикалните театри, концертни зали, джаз клубове и опери, а близо до телевизора, плачейки пред величието на имитацията. В този ред на мисли посредствената свобода ми се струва по-притеснителна от принудителния интелект.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Четейки този бълвоч, без да съм видяла името на автора бях сигурна, че е е или проф. Вучков или Албена Вулева. Оказа, се, че н стилистиката на написаното и те имат имитатор-някой си Стоянович екскюз ми…не ми е известен. Напълно допустимо е да не харесваш нещо, но да хейтваш така хора, които едва ли познаваш лично е нищо друго освен простотия. Грозно е някак си!

Коментирай в Delo.bg