Учени разкриха защо котките не се привързват като кучетата

0

По-слабата привързаност на котките към собствениците им е свързана с това, че котешкото чувство за сигурност няма нищо общо с хората. До това заключение стигат Алиса Потър и Дениъл Милс от университета Линкълн, които са анализирали поведението на 20 възрастни домашни котки. Учените са категорични, че това е обща природа за всички от семейство котки.

Котки, котките В изследването била използвана адаптираната версия на теста „Странна ситуация”, която е приложена през 1970-те години от Мери Ейнсуърт при изучаването на привързаността на децата на 12-18-месечна възраст към майките им. В класическия тест детето било отделяно за известно време от майката, а след това ги събирали заедно отново и наблюдавали реакцията на малчугана след стресовата ситуация.

Сред 4 типа привързаност, които са определени от психолозите при експеримента, наречен „Странна ситуация”, учените се опитвали да открият и при котките този надежден стил на привързаност. Именно детето или котката да се чувстват в опасност, когато обектът на тяхната привързаност ги изоставя, и се радват, когато той се завръща.

Котки, коткитеАвторите на изследването наблюдавали три параметъра в котешкото поведение много внимателно –

опитът да намери стопанина си,

общото ниво на пасивност и активност,

признаци на стресово поведение заради отсъствието на собственика.

Според учените от университета Линкълн, котките не показали надежден стил на привързаност след раздялата и срещата със собствениците им. За разлика от тях, кучетата имат точно такова поведение.

Експериментът създава разбиране защо котките предпочитат самотата, споделят изследователите. Но и не отричат, че котките могат да се привързват към човека, но според тях тази привързаност има друга природа. Любовта на котките към кутии и други скрити пространства пък беше обяснена като начин да се борят със стреса, а и защото там им е топло.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какви болести откриват и лекуват любимите ни котки?Какви болести откриват и лекуват любимите ни котки?

 

коткитеЗащо котките се плашат като видят краставица?

 

най-ексцентричната собственичка на котки има 1000 писаниНай-ексцентричната собственичка на котки в света живее с 1000 писани (снимки и видео)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg