Костадин Чакъров навръх 9 септември: Българите продължаваме да сме обладани от мъст и омраза

0

Костадин Чакъров е роден в Пловдив. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Преди 1989 г. последователно е първи секретар на ДКМС в Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет, заместник-завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП, политически съветник на Людмила Живкова и на бившия държавен глава Тодор Живков. Ръководил е Център за системен и приложен анализ, председател на гражданското движение „Власт на закона“. Автор е на книгите „Вторият етаж“ и „Нашествието на демократите“.

9 септември 19449 септември е една от датите, която разделя обществото ни посредством политика и идеология. Вие как гледате на това събитие от българската история?

– Тази дата е повод за размисъл. Не е за тържество, защото в единия двор и къща има веселие, в другия има панихида. Докато политическите сили използват това за собствени eгоистични цели, българският народ ще бъде разделен. Испанците, чехите и унгарците, които имаха много по-тежки политически събития след Втората световна война, преодоляха това взаимно преследване. Българите продължаваме да сме обладани от мъст и от омраза.

Във време, в което народът е видимо разочарован от благата на демокрацията, има ли нужда от „социалистическа революция“?

Зависи как тълкуваме революция. Ако говорим за преврат – не. Всяка революция, проведена по този начин ражда насилие, което ражда омраза, а омразата ражда омраза. Нямаме нужда от това! Нуждаем се от революционни промени, най-доброто ще бъде, ако това стане с ръката на закона. Става по-трудно това, защото парите държат политическата система и я манипулират. За съжаление много от обществото започва да таи омраза, която не е комунисти – фашисти или сталинисти – хитлеристи. Тя е в корелация грабители – ограбени, мафия – нормални граждани, което е много страшно. Затова някои използват това противоречие „грабители-ограбени“ и се опитват да го превърнат в идеологическо „комунисти – фашисти“, което не е така. Подменят противоречието с нещо измислено и неактуално.

Тодор ЖивковОтживелица ли е социализмът и има ли почва за развитие в България?

Както виждате тези 45 години (от 1944 г. до 1989 г.) не са минали без следа. Знаем доброто и лошото, имаме опит и поука. Според Маркс, социализмът е един исторически процес на натрупване на материално богатство и блага, с които се преминава към обществени фондове за потребление и от тук вече за социалистически принципи. Това естествено развитие беше прекъснато, историята премина във военновременен вариант, Октомврийската революция в болшевишки вариант на диктатура, война и т.н. Живков казваше, че „социализмът е недоносче“, но той не го поясни. Смисълът не е в това, че няма перспектива, а в това, че не можа да излее своето естествено историческо развитие, да натрупа производителност и да премине към нормални законови социалистически норми. Докато при нас като бедни държави това развитие беше спряно и се наложиха такива производствени и социални взаимоотношения, поддържани от централизирана бюрократична политико-идеологическа система. Това беше смисълът на Юлския пленум, на който се заяви: равенство на всички форми на собственост, гражданско общество, върховенство на закона, изтегляне на БКП от управлението на икономиката. Китай взе нашия вариант и го приложи успешно. За разлика от примитивния Горбачов, който имаше претенция за планетарен лидер, а всъщност беше един политик от най-ниско ниво, един егоист.

паметник Съветска армияЗащо според Вас вандализмът в София е рязко изразен спрямо съветските паметници?

Те останаха символ на история и влияние. Много от хората нямат информация и си мислят, че злото в България идва от СССР. Да, наследихме една система, но никой не смее да каже, в това число и БСП, какво спечели България за тези 45 години. Като сигурност, като икономика, пазари, суровини и т.н. Няма друг период в българската история, в който ние да сме получавали на специални субсидирани цени огромни помощи. Всичко, което изгради България беше благодарение на уникалните взаимоотношения, които имаше Тодор Живков с партийните държавни ръководители на СССР. Трябва да се отворят тефтерите на България, да се види защо само 5% от семейния доход отиваше за консумативи като вода, ток, парно и т.н. Това е, защото от СССР течеше кръв в българската икономика. По електроразпределителните линии към нашата страна течаха 4 млрд. kw ток, от които 1 млрд. вкараха в нашата електропреносна система. Цената беше 2 копейки, което е по-малко от 1 ст. 3 млрд. продадохме на Турция на цена от 6 цента за kw. Всичко това влизаше в българската каса. Няма да има друг такъв период. След тия актуални отношения между България и Русия, българинът ще плаща и то скъпо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg