„Ангела и Джема“ – новата книга на Костадин Филипов с новели за вярата в пътя

0

В навечерието на една паметна за България дата – 10 ноември, в София се състоя премиерата на втората книга на журналиста и телевизионен водещ Костадин Филипов – „Ангела и Джема“, на издателство „Персей„.

Името му като автор нашумя през пролетта на 2019 г. с дебютната му стихосбирка „На дъх от лятото“, която предизвика голям интерес след успешно национално турне.

Ангела и Джема

Домакин на изисканото събитие бе уютното столично арт пространство „Portrait“. Гости на емоционалната вечер бяха приятели, колеги и почитатели на автора. А емоциите в уютната зала преливаха от добро настроение, през бурни аплодисменти, до думи на признателност, сълзи, усмивки и много автографи.

„За мен е важно, че днес всички вие сте тук, в една толкова необикновена седмица. Тя започна с Архангеловден. Денят на Архангела, който пази душите ни, а след ден честваме Св. Мина – светецът, който закриля семейството. В тази книга има много истории за човешки души и за семейства“,

сподели Косьо и изказа благодарност на всички, които са го подкрепили с присъствието си на премиерата.

Любимото лице и глас от родния тв ефир е включил в първата си прозаична книга 9 новели с вдъхновяващи човешки съдби. Повечето от тях са по действителен случай, но това, което обединява всички е, че са с неочакван край.

„Според нумерологията, в живота на всеки човек има по няколко цикъла от по 9 години. Неслучайно, и новелите в дебютната ми книга са толкова на брой. В началото на всеки един от тези времеви периоди, човек си поставя цели. След това ги преследва, после печели или губи от тях, а накрая разчиства всичко ненужно, за да започне нова фаза от броеницата на живота“ –

каза още Костадин Филипов.

Ангела и Джема

Две от новелите – „Ангела и Джема“ и „Белегът“, са изключително сантиментални за самия автор. Главни герои са неговите дядовци.

Единият, на когото е кръстен – с историята и победите в живота му. Другият, по майчина линия – Ангел, наричан Родопския Прометей, е участвал в електрозахранването на част от Западните Родопи.

В сборника новели е и първият художествен текст, който Костадин Филипов е написал преди шест години – „Капка любов“. В него персонажите отново са реални – авторът на кориците на двете му книги, Мирослава Захариева и неговият много близък приятел – Николай Тонев, с когото имат общи сайтове – delo.bg и check.bg. На премиерата присъства и Нона Николова, с албански корени, чиято семейна история е застъпена в новелата „Клетва“.

Косьо Филипов изненада присъстващите на премиерата с класно изпълнение на шампионите по спортни танци Калина Джамбазка и Братан Братанов. Те танцуваха на първата песен по стихове на Костадин – „И„, продукция на Игор Марковски, по музика на Светослав Лобошки, изпълнена от Орлин Горанов

На събитието авторът съобщи новината, че съвсем скоро ще бъде записана и втора песен по негов текст и по музика на съвременния майстор на мелодията – Момчил Колев, „Не помня“. Баладата с ню уейв звучене ще бъде изпълнена от Николай Урумов.

Костадин Филипов има 26-годишен опит в различни медии – регионални и национални. В момента работи като редактор в предаването „Преди обед“ по bTV и е автор на поредицата „Разкажи ми песен“. Трети сезон той разкрива любопитните истории, които се крият зад създаването на едни от най-обичаните български златни хитове през годините.

снимки: Стефан Тотев

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg