Ден на траур за жертвите на АМ „Струма“ и с. Рояк

0

Ден на траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк и загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ обяви Министерският съвет. На 24 ноември националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Пожар в дом за възрастни хора във варненското село Рояк отне живота на девет жертви на 22 ноември привечер. По първоначални данни огънят е тръгнал от покрива на сградата и е засегнал третия етаж. Една от версиите за огнения ад е, че пламъците са лумнали след късо съединение в помещение с бойлер.

Няколко часа по-късно, малко след 3.00 ч. на 23 ноември, при трагичен инцидент на аутобана за Гърция загинаха 45 души, сред които 12 деца. Седем оцелели от северно македонския автобус са настанени в „Пирогов“. Автобусът се е връщал от Истанбул. Много млади хора са отишли на тази екскурзия. Имало есемейства с деца, цели семейни двойки, млади хора, някои са били на сватбено пътешествие. Македонското министерство на транспорта и съобщенията започва процедура по отнемането на разрешителното на фирмата превозвач „Беса Транс“. Министърът на транспорта на съседната ни държава Благой Бочваровски заяви, че компанията е извършвала международен транспорт, без да има разрешително за това конкретно пътно превозно средство. Катастрофиралият автобус не е бил регистриран в електронната база на министерството. Полученият лиценз от 2018 г. за „Беса Транс“ е бил нарушен от компанията и поради тази причина е започнала процедура по отнемането на разрешителното.

Предстои автотехническа и съдебно-медицинска експертиза на автобусът ковчеж. Няма данни да е карано допълнително гориво, каквито информации се появиха по-рано. По данни на прокуратурата, автобусът е сравнително нов – на около 3 години.

Катастрофиралото превозно средство е изтеглено от магистралата и е откарано в Перник. Така движението при 32 км, посока София, е възстановено. Движението в посока Дупница остава ограничено и се осъществява през обходен маршрут: пътен възел Даскалово – Перник – Радомир – пътен възел Долна Диканя.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg