Самолетите ще излитат по-трудно заради глобалното затопляне

0

Покачващите се температури заради глобалното затопляне и все по-честите горещини ще направят буквално невъзможно излитането на всеки трети самолет в света в най-топлите дни през следващите десетилетия. Това прогнозираха учени от Колумбийския университет.

Най-засегнати ще бъдат летищата в мегаполиси като Париж, Ню Йорк, Лондон и Дубай. В горещините авиолиниите ще трябва да намаляват броя на пътниците и количеството на багажа и горивото, за да могат самолетите да излитат безопасно, категорични са експертите.

Топлият въздух не е толкова плътен.

В разредения въздух крилата на самолетите не могат да се справят със същия товар като в плътния.

Само през юни, заради горещините в Аризона, бяха отменени около 40 полета.

 

Според учените от Колумбийския университет, максималните дневни температури на някои летища могат да се покачат с 4 до 8 градуса до 2080 г.

В най-горещите часове от деня от 10 до 30 процента от самолетите ще трябва да намалят товара си, за да могат да излетят. Това може да принуди авиоиндустрията да се примири с по-малки печалби. Забавените или отменените полети ще се отразят и на други сектори от икономиката, смятат още специалистите.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg