Фрида Кало – мексиканският ураган от самобитност и неукротима емоция

0

“С радост чакам да си отида и никога няма да се върна!”

Фрида КалоТези думи е написала само няколко часа преди смъртта си мексиканската художничка, представителка на т.н. наивистично изкуство Фрида Кало. Нейното творчество е смесица от сюрреализъм, символизъм и реализъм. Като гарнитура е съчетано с мексикански фолклор и национализъм. Връщането й обаче след смъртта е навсякъде.

Непризната приживе, днес нейните творения – 143, от които 55 автопортрета, са в Лувъра, в музея на Американското изкуство и др. През 1979 г. нейното “Дърво на надеждата” е продадено за 15 000 долара, а 20 години по-късно за $200 000. Финансовия рекорд в нейното творчество държи автопортретът й от 1929 г. , оценен на 5 милиона долара.

Фрида КалоНа 6 юли в Койоакан, предградия на град Мексико, в дома на германския имигрант – фототрафът Гилермо Кало, на бял свят се появява бебето Фрида.

Гилермо често пъти е определян като евреин, но генеалогичните изследвания показват, че произлиза от лутеранско немско семейство. Жена му е индианка, родена в Америка.

След прекаран полиомиелит на 6-годишна възраст десният крак на Фрида Кало остава по-къс и по-слаб.

Второто голямо премеждие, което слага траен отпечатък не само върху физическото й, но и психическо състояние, е пътен инцидент на 17 септември 1925 г. Тя е на 18 години и попада в тежка трамвайна катастрофа. Гръбнакът й е повреден на три места, на десния крак има единадесет счупвания. Това е периодът, когато започва да рисува.

Фрида Кало

През живота си претърпява 32 операции. Тежките контузии я оставят без деца, и трите й бременности е трябвало да бъдат прекъснати. Дълги месеци остава прикована към леглото, а през 1952 г. десният й крак, заради гангрена, е ампутиран.

Още от дете Фрида Кало е влюбена в художника Диего Ривера

(на снимката долу). Тя е на 22 г., той на 43, но това не им пречи да скрепят бурната си любов в брак през 1929 г. Ривера обаче е голям любовник, изневерите му следват една след друга, включително и с по-малката сестра на Фрида – Кристина. Страданията на художничката са големи, но тя също има връзки, както с мъже, така и с жени. Разводът е през 1939 г., а повторният брак през 1940 г.

Фрида Кало

Точно по време на развода картините на Кало стават сензация в Париж. Интересното е, че в нейните произведения често присъства маймуната. А тя, в мексиканската митология, е символ на похотта.

Фрида Кало

Две години преди нейния триумф във френската столица, в дома на семейството, е приютен съветският революционер Владимир Троцки (на снимката).

Фрида КалоДвамата чувстват увлечение един към друг и това кара Троцки да напусне дома.

Точно по време на повторния й брак с Диего през 1940 г. здравето й силно се влошава.

Болките, невъзможността да се движи свободно, лекарствата и наркотиците силно променят нейното психично състояние.

Диагнозата за нейната смърт на 13 юли 1954 г. е пневмония, но има сериозни съмнения, че това може да е станала от предозирани лекарства.

Фрида КалоДали неволно, или нарочно, но подозренията за самоубийство и до днес остават. Още повече, че липсва аутопсия.

„Това е най-трагичният ден в живота ми“ –

признава Диего, който умира три години по-късно.

Кало е кремирана и урната представлява индийска ваза, изобразяваща бременна жена. Тялото й е било изложено за поклонение обвито в червеното знаме на мексиканската комунистическа партия, издаващо политическите й пристрастия. Къщата, в която се ражда гениалната художничка е обявена за музей. Тя е известна като

La Caza azul – Синята къща и годишно е посещавана от 25 000 туристи.

Фрида КалоВ памет на Кало е и игралният филм “Фрида”. Актрисата Салма Хайек (на снимката – кадър от филма) посвети 8 години от живота си на това произведение. При бюджет $12 млн. филмът спечелва само в САЩ над $25 млн.

Той обхваща периода от детската възраст на Кало до смъртта й, но най-голямо внимание е обърнато на живота й с Диего Ривера. Двамата съхраняват любовта си независимо от най-невероятните препятствия.

Според Хайек, която специално за филма си обръсва мястото над горната устна, за да й пораснат мустачките, характерни за художничката,

Фрида Кало е била уникална жена –

оставала е винаги верна на себе си, никога не се е извинявала, рисувала е картини, които никой не е харесвал, най-често е работела от леглото или в инвалидната количка.

Фрида Кало

Цветовете на картините й са били ярки и най-често в причудлива форма. На Хайек, която по принцип не обича да се снима в секс сцени, по време на снимките й се е наложило да се включи дори в откровени лесбийски кадри.

„Това бе най-трудната роля в моя живот“ –

признава родената и израсла в Мексико актриса.

Мадона, която притежава някои от творенията на Кало, също винаги е имала желание да снима филм за прочутата художничка.

Фрида КалоПреди няколко години

наследниците на Фрида Кало пускат на пазара текила на нейно име.

Известно е, че тази напитка е била любима на мексиканската художничка. Племенницата на Фрида – Мара Ромеро Пинедо Кало, която живее на 120 км от столицата Мексико, след 5-годишни дела успява да спечели процес за права над нейното творчество и на над 150 предмета, част от нейния живот.

Текилата е специфично мексиканско питие, то е силно, както и самата Фрида, обяснява избора на напитката племенницата на Кало. Бутилката е от 750 мл, стъклото е прозрачно и напитката струва 50 долара. Течността задължително престоява три години в специални бъчви от американски дъб – същото, което се използва за уискито “Джак Даниелс”. Партидите са в ограничени бройки.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg