Основни концепции при интериорния дизайн

0

При постигането на добър интериорен дизайн основните направления са много и е трудно да се степенуват по важност техните елементи. Представяме Ви част от задачите, които са важни при проектирането на нов дизайн.

Енергийната ефективност

Енергийно ефективният дизайн на сградата осигурява на жилищата в нея умерено използване на енергия и намаляване на оперативните разходи. Използва се подход за преценка на енергоразхода, обвързан е и с екологията, опазването на околната среда при изграждането на домовете и др.

Устойчивост

Самоустойчивият дизайн е частично зависим от енергийната ефективност и стремежа за опазването, и разумното използване на природните ресурси – енергията, водата и др. Сред многото предимства, за които устойчивият дизайн може да допринесе, са здравето и комфортът на своите потребители. Не на последно място спомага за увеличаване на стойността на целия имот.

Релаксираща среда

Отпускащата обстановка може да помогне за облекчаване на стреса, както и за възстановяване от умствената умора. Характеристиките и атрибутите на един добре проектиран дизайн са способни да привлекат много претенциозни клиенти. От своя страна те имат възможността да се насладят на комфортна и релаксираща заобикаляща ги среда.

Функционалност

Функционалният дизайн гарантира, че специфичните изисквания на клиента трябва да бъдат взети под внимание при проектирането или при ремонта на жилището. Функционалността в много отношения е свързана с базовите потребности. Трябва да е гарантирано, че всичко от първа необходимост ще присъства при проектирането на дизайна.

Здраве

Жилищните среди, които са фокусирани върху благосъстоянието и здравето, не само предоставят подслон и убежище на своите жители, а ги свързват с техния местен природен пейзаж. Дизайнът, който се фокусира върху здравето, може да допринесе за психическото и физическото благосъстояние, както и за оптимизиране качеството на живот на хората, които се намират в прекалено населени квартали.

Ергономичност

Ергономичността се състои в осигуряването на такава среда след проектиране, че тя да отговори перфектно на човешката форма. Правилният ергономичен дизайн отчита множество фактори – физиката на човека, начинът му на живот и др.  По този начин се гарантира, че проектираната среда е правилно адаптирана към изискванията на своите жители.

Адаптивност

Гъвкавата конструкция позволява възможността за различни плавни трансформации, които може да възникват след несъответствие между очакванията и изискванията на потребителите. Прилагането на адаптивност при дизайна дава възможност за трайност на жилището в текущото му състояние. По този начин се гарантира неговото използване от различни собственици, с различни потребности.

Достъп и сигурност

Достъпният дизайн има за цел да осигури еднаква среда за всички потребители. Особено внимание при проектирането се обръща и на хората със специфични нужди. Достъпната среда позволява на потребителите й да поддържат независим начин на живот, а същевременно възможността за непосредствена връзка с останалата част от обществото.

Източник: Строителна компания – ЗИД КО

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg