Разгадаха тайната на слънчевите магнитни цикли

0

Канадски учени разкриха тайната на смяната на магнитните цикли на Слънцето средно на 11 години. Това революционно откритие ще им помогне в предвиждането на слънчевите изригвания, които предизвикват смущения в телекомуникациите на Земята.

Специалистите са се натъкнали на мощното взаимодействие между магнитното поле на нашата звезда и изтичането на флуидите, проводници на електричество, които имат въртеливо движение.

Именно промяната на това въртене определя периода на цикъла, категорични са канадските специалисти. Те са използвали триизмерни компютърни симулации от вътрешността на звезди, подобни на Слънцето.

магнитните цикли и слънчевите изригвания

В някои случаи, както става с нашата звезда,

магнитното поле варира в интервал от десетина години.

При други звезди тези магнитни цикли са с по-дълъг период и могат да достигнат няколко десетилетия.

За Слънцето вариацията е в границите на 8-14 години.

магнитните цикли и слънчевите изригвания„Изяснихме основния механизъм, който определя дължината на магнитните цикли“ –

сподели ръководителят на проучването Антоан Стругарек от университета в канадския град Монреал.

Новите открития ще бъдат в полза на спътниковите оператори, които

ще могат да предвидят с по-голяма точност слънчевите изригвания.

Учените ще могат да предвиждат в 10- 20-годишна перспектива дали един слънчев цикъл ще бъде интензивен, дълъг или къс. Така ще може да се реагира какъв тип спътници трябва да бъдат извеждани в орбита и най-доброто време за тяхното изстрелване.

Междувременно астрономи от университета на Кембридж откриха звезда, приблизително колкото планетата Сатурн, която е най-малката, известна на науката.

Размерът на EBLM JO555-57Ab е едва над границата, която отделя кафявите джуджета от звездите. Масата й е точно колкото е необходимо, за да се захранва ядрен синтез – преобразуване на водородни ядра в хелий в центъра на звездата.

Звездата е много слаба и излъчва малко светлина, макар и в нея да протича ядрен синтез.

Учените са открили EBLM JO555-57Ab по доплеровите промени в спектъра на по-голяма от нея звезда, с която тя е в една система, и така са измерили размера и масата й.

Според специалистите, не е вероятно да съществува по-малка звезда от EBLM JO555-57Ab.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg