Райна Касабова – полетът на самарянката

0
Райна Касабова

Райна Касабова, първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет

На днешния първи май през далечната 1897 година е родена Райна Касабова. Питате се коя е тя и защо й отделяме такова голямо внимание. Веднага уточнявам защо името на Райна Касабова има място в българската авиационна история – тя е първата жена в целия свят, летяла на боен самолет! И то на крехките 15 години, когато през Балканската война себеотреклата се Райна Касабова е била доброволец в една от полевите болница край град Одрин.

Тя се озовава на борда на военния самолет „Воазен“ на 30.10 1912 година, и записва името си в боен полет, чийто командир е подпоручик Стефан Калинов. Заедно с него и механика Илия Младенов Райна Касабова влиза в статистиката като първият човек от женски пол, летял с бойна въздушна машина. Тримата излитат на 30 октомври 1912 г. от летище „Мустафа паша“. Самият полет е бил с продължителност едва 43 минути. От борда на военния летателен апарат Райна Касабова е имала стратегическа задача. 15-годишното момиче е хвърляло листовки с апел за прекратяване на военните действия над противниковите позиции в Одрин.

Райна Касабова, самолет Воазен

военен самолет „Воазен“

Наричат Райна Касабова „одринската героиня“. Тя е първата жена, изпълнила със самолет поверена й бойна задача. В нейна памет е кръстен и един от ледниците на Земя Греъм на Южния полюс. Той е с дължина 6 км и ширина 3,5 км, разположен на бряг Дейвис от западната страна на Антарктическия полуостров. Проверете за Ледник „Касабова“ на Антарктида, който носи името на гордата българка. Обнародвано е с указ на Президента Росен Плевнелиев на 31 май 2016 г.

Трагично завършва земния си път първата сред първите в небето и то с мисия на борда на боен самолет по време на война! В своята книга „Полетът на самарянката. Документална повест за Райна Касабова“ писателят Любен Овчаров си спомня за последните мигове на Райна Касабова:

Райна Касабова„Ей с такова гордо, бунтовно и самарянско сърце си отива от белия свят и Райна Касабова. Възторжена и обидена. Горда с подвига си и тъжна, че не е поживяла в бяла слънчева стая. Когато тръгва катафалката към парцел 96 на орландовските гробища, след нея вървят само трима – ветеранът-авиомеханик от Одрин Георги Хайверов, нейната хазайка и… Асен!… И дълго няма да се знае къде е гробът й…“

Днес вече е ясно къде е последният дом на достойната българка и въпреки това няма кой да отиде да и поднесе няколко стръка свежи цветя… Веднъж само няколко жени от родния й град Карлово отиват да почетат паметта й, но доста време не успяват да намерят гроба й, буренясал и скрит и от очите на Бог дори, а когато го откриват едва разчитат името й, изписано на мраморния постамент.

На 16 октомври 2012 г., по повод 100-годишнината от Балканската война и използването на самолета като бойно средство, в Мемориалния комплекс на летище Узунджово край Хасково беше открита паметна плоча с името на Райна Касабова (виж заглавната снимка). Паметни плочи до нея има и с имената на Радул Милков и Продан Таракчиев. Под тях беше заровена гилза с послание за поколенията, на която пише:

Райна Касабова

Първата жена с военна мисия високо в небето със сигурност и в последния си миг е била горда от подвига си. Въпреки че не е била омъжена и не е оставила своята клонка в родословното дърво на фамилията си, Райна Касабова си е отишла от този свят с вярата, че името й ще пребъде в летописите на храбростта и родолюбието…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg