Прогресс-59 безконтролно обикаля Земята

0

Мисията, която стартира вчера сутринта, с която безпилотната руска ракета Прогресс–59, трябваше да осигури на борда на Международната космическа станция три тона доставки: гориво, вода, кислород и храна.

progress-59aЗа съжаление, както е докладвано от информационните агенции, малко след изстрелването, Руската космическа агенция изгубила контрол над ракетата. Според първите направени  прогнози, следващата възможна доставка до Международната космическа станция, трябвало да да бъде възможно да се осъществи през следващия четвъртък, но сега  вече е известно, че този срок е напълно нереалистичен. Към момента руснаците не знаят много за съдбата на кораба си –известно е, че той обикаля около Земята, но наземният контрол не може по никакъв начин да установи връзка с него. Според Руската информационна агенция аварията на ракетата по никакъв начин не застрашава живота на астронавтите на борда на Международната космическа станция.

Вероятната причина за липсата на контакт с Прогресс-59 е проблем с антените и налягането в системата за задвижване на превозното средство. Руснаците са потвърдили, че корабът бавно се върти около оста си и за неопределено време отложили акостирането му на Международната космическа станция.

Mezdunarodna kosmi4eska stanciaТрябва обаче да се отбележи, че след спирането на совалковите мисии, руските ракети са единственият източник на доставки на  Международната космическа станция, благодарение на което пребиваващите на борда й астронавти оцеляват.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg