Наклонена диспечерска кула ще правят в Нова Зеландия

0

Авиационните власти в Нова Зеландия имат намерението да превърнат една задължителна част от всяко летище в основна забележителност на своята столица. Става дума за изграждането на диспечерска кула, която обаче ще бъде наклонена и съвсем различна от всички такива кули по света. Кулата се планира да бъде построена на летището в столицата на Нова Зеландия – Уелингтън. Подробности за проекта оповестиха от държавната авиодиспечерска компания на страната „Еъруейз“.

Диспечерска кула, Летището в Уелингтън

Нестандартната кула е проектирана така, че да бъде под ъгъл от 12.5 градуса. Нейният наклон на практика ще бъде по-голям от този на кулата в Пиза – най-прочутата наклонена кула в света. В момента тя е разположена под ъгъл от 4 градуса, но преди това кулата в Пиза претърпя корекция, защото тя бе опасно наклонена под ъгъл от цели 10 градуса. След като кулата в Пиза е една от най-известните забележителности в света, сами може да си представите колко по-наклонена от нея ще е всъщност диспечерската авиокула в Уелингтън. Тя ще бъде с височина от 32 метра. Формата й е проектирана по такъв начин, че да изглежда сякаш е наклонена заради силните северни ветрове, които са чести в новозеландската столица.

Диспечерска кула, Летището в Уелингтън

Както вече Ви споменах, идеята на авторите на това уникално съоръжение е, кулата да се превърне в една собствена забележителност на града, с каквато не може да се похвали никой друг град в света. В избора има и доста голяма символика – причината е, че Уелингтън е известен като един от най-ветровитите градове в света. Затова кулата ще бъде един своеобразен жест на преклонение към прочутия бриз на столицата Уелингтън.

Диспечерска кула, Летището в Уелингтън

Опасения относно издържливостта на съоръжението обаче, изобщо не трябва да има категорични са от компанията. Конструкцията ще бъде изключително здрава и безопасна, което ще е съчетано с много впечатляващ и в същото време функционален дизайн. Предстои планът на кулата да бъде одобрен от местната власт в Уелингтън. След като това стане, ще започне и изграждането на кулата, като надеждите са, че то ще може да стартира през месец ноември.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg