Земята е била с оранжев цвят. Ето кога!

0

Днес на Земята е една красива светло синя точка във Вселената. Но както се оказва, това не винаги е било така. Преди около 2.5 милиарда години Земята е била в действителност със съвсем различен цвят. Може да звучи невероятно, но нашата планета изглеждала в космическото пространство точно като портокал.

Оранжевият цвят се е дължал на високата концентрация на метан в атмосферата, произведен от живите организми по онова време. Най-интересното е, че астрономите са наблюдавали много екзопланети с подобен цвят. Това може да означава, че на тях има живот в ранните етапи на развитие.

Това предположение възникнало по повод на някои проучвания, проведени от Джиада Арни и нейните колеги от Университета на Вашингтон. Изследователите са използвали геоложки данни, за да определят как е изглеждала нашата планета в археозойската ера. По време на тази ера молекулите метан в атмосферата под действието на светлината се разделяли и по този начин се образувал комплекс от въглеводороди – органични съединения на въглерод и водород, които изглеждали като оранжева мъгла или смог над повърхността на Земята.

orange Earth

Съществуват две обяснения за формирането на тези съединения: биологични (от организми) и геоложки (сега подобни процеси се случват на един от спътниците на Сатурн – Титан). Изследователите предполагат, че е възможно да се определи дали оранжевият смог над екзопланетите е с биологичен или геоложки произход. Достатъчно е само да се определи колко въглероден диоксид има там. Ако наличието му е голямо, това може да е признак за наличието на живот.

Днешният син цвят на Земята се дължи на високата концентрация на кислород. Кислородът унищожава метана, затова когато преди около 2 милиарда години концентрацията му започнала да расте, нашата планета придобила синкав цвят, а оранжевото изчезнало завинаги.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg