Как начинът на живот на бащата може да повлияе върху апетита и дори фигурата на детето му?

0

Ако мъжът не се грижи за фигурата си за свое собствено добро, ще е добре да го направи за доброто на децата си, показват данните на ново изследване в Дания. Оказва се, че затлъстяването може да промени ДНК на сперматозоидите по такъв начин, че да повлияе върху апетита на бъдещото поколение. Възможно е тези промени да се обърнат в обратна посока чрез загуба на телесно тегло.

апетита, баща, ДНК, дете, затлъстяванеОтдавна е известно, че децата на затлъстели родители е по-вероятно да станат дебели. Предишни изследвания разкриха, че затлъстяването на бащата може да повлияе върху генната експресия в сперматозоидите му. Новото изследване фокусира вниманието върху различията между спермата на затлъстели мъже и на мъже с нормално тегло.

Учени от университета в Копенхаген изследвали спермата на 13 мъже със слаба фигура и 10 затлъстели мъже, опитвайки се да открият биомаркери, които могат да повлияят върху телесното тегло. В проби от спермата от двете групи участници били намерени епигенетични маркери в зони от генома, свързани с контрола на апетита. Епигенетични промени в генома се наблюдават, когато начинът на живот и околната среда влияят върху генната експресия.

„Днес вече знаем, че децата на затлъстели бащи са предразположени към затлъстяване по-късно през живота си, независимо какво е телесното тело на майката“,

заяви съавторът на изследването д-р Ида Донкин от университета.

апетита, баща, ДНК, дете, затлъстяване

Идентифицираните в спермата епигенетични промени навеждат на мисълта, че начинът на живот на бащата може да повлияе върху апетита и дори фигурата на детето му.

апетита, баща, ДНК, дете, затлъстяванеУчените изследвали също дали значими промени в телесното тегло могат да повлияят върху епигенетичните маркери. Екипът открил средно 4000 промени в ДНК на сперматозоидите у 6-има мъже, преди да им бъде поставен стомашен байпас, веднага след поставянето му и една година след операцията.

Според д-р Донкин, трудно е да се каже дали същият ефект върху загубата на телесно тегло ще може да се наблюдава без хирургичната интервенция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg