Ето защо Стив Джобс е забранявал смарт технологиите на децата си

3

Един от основните въпроси на нашето съвремие, които си задава всеки настоящ или бъдещ родител, е: „Как ще отгледам децата си, след като светът се променя толкова драстично и бързо?“ Наистина, макар да сме в разцвета на своите сили и достатъчно млади, няма как да не признаем колко по-различен е станал светът през последните години. Животът днес няма почти нищо общо с този, когато ние бяхме деца, а какво остава с детството на нашите родители… Тази промяна най-вече личи по отношение на технологиите. Самата аз си спомням, че макар днес да съм на 40 години, за първи път в живота си видях компютър с мишка, когато станах студентка. А това беше преди повече от 20 години. Деца и смарт технологии? Стив Джобс ги забранявал на децата си!

Днес едва ли има човек, независимо от неговата възраст, който да не може да работи с компютър или да е чувал за мобилен телефон, например. А по отношение на децата… както се шегуват мои приятели, те се раждат с IPad в ръцете. Децата ни са обсебени от всички съвременни джаджи. И няма как да не се запитаме дали всички тези неща са им нужни, както и какъв ще бъде ефектът, който ще окажат върху децата.

Деца и смарт технологии? Стив Джобс ги забранявал на децата си!Основателят на Apple Стив Джобс има категорична позиция по въпроса. Той не е допуснал приживе децата му да бъдат обсебени от тези технологии и е определил твърда граница. Разбира се, никой не отрича огромната полза от всички изобретения на нашата съвременност, които улесняват и подобряват значително начина ни на живот. Не трябва обаче и да се отрича и вредата, която те носят, ако се злоупотребява с тяхната употреба.

Според проучване, което е проведено в САЩ през 2013 г., данните са наистина стряскащи – цели 38% от децата под 2-годишна възраст в страната, вече са използвали или Iphone или IPad. На практика, шегата за това, че бебетата се раждат с джаджата в ръце, май е истина! А какво ще кажете за това, че почти всяко трето дете на възраст между 8 и 10 години, е горд притежател на свой собствен мобилен телефон?

djadji3Позицията на Стив Джобс по отношение ползването на смарт технологии от децата му е категорична, но тя със сигурност бе изненада за света. По време на интерв, репортерът Ник Билтън му задава следния въпрос: „Предполагам, че Вашите деца обожават IPad? Сигурен съм, че собственикът на Apple ще се постарае неговите деца винаги да са снабдени с най-новите устройства?” Изумлението от отговора на Джобс обаче било пълно – както за репортера, така и за света:

„Децата ми никога не са го ползвали, защото ние ограничаваме достъпа им до технологиите вкъщи.“

Хронологично погледнато, дъщерите на Джобс Ерин и Ева, са били тийнейджърки на 12 и 15 години, точно по времето, в което iPad завладя света. Затова е още по-удивително как двамата родители са успели да ги опазят от модерните джаджи по това време.

Деца и смарт технологии? Стив Джобс ги забранявал на децата си!Такава твърда позиция по въпроса имат много хора. Всички те имат право. Стив Джобс и останалите родители, стремящи се да държат децата си настрани от технологиите, са наясно с вредите от тях.  Прекалената им употреба води до пристрастяване, но освен това предизвиква раздразнителност и избухливост, намалява уменията за изчакване и търпение. Сред другите негативи са също намалената способност за писане, развиване на мозъчни тумори и други. Затова все повече родители избират да бъдат по-строги с децата си по отношение на компютрите и останалите технологии и да ги ограничават в ползването.

Деца и смарт технологии? Стив Джобс ги забранявал на децата си!

Ако и вие имате деца, които не могат без своите джаджи, поне се замислете – дайте им възможност да разберат какво е да играеш истински футбол, да скачаш на ластик, на гоненица, криеница, дама или на всички онези прекрасни игри, с които е било изпълнено Вашето детство. Да бъдат навън, сред природата, да общуват реално с връстниците си и да играят на истински игри, е много по-важно и полезно за децата Ви. А колкото до технологиите, те няма как да не присъстват в живота им, но поне може да ги използват по-разумно и с мярка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!3 коментара

  1. Попов на

    Кои точно продукти е дал Джобс на света?! Говорим за нещо, което не е съществувало преди това, нали? Поне едно нещо! Пояснете и се обосновете. А фактът, че ограничава децата си от собствените си „изобретения“, пък иска ние да ги купуваме и използваме… а не пише някъде, че са вредни за лица под ХХ възраст… Е, как да му вярваш на този човек, пък някои го боготворят?!

  2. Дидо на

    Изключително глупава и манипулативна, насаждаща нечие болно мислене! Дори нямам желание да оборвам глупавите аргументи, на поредния фанатизиран псевдо родител!

  3. ..Бях в централата на М-софт в СИАТЪЛ…много се учудих, че почти не ползват gsm–казаХА ми–в краЕен случай…БеЗ много обяснения…. НО И ТЕ ТРУДНО ПРЕДПАЗВАТ ДЕЦАТа От ТИЯ технолоГИИ..

Коментирай в Delo.bg