Васил Стоев – Ампега: Отдавна трябваше да се създаде музикален синдикат

0

Васил Стоев - АмпегаВасил Стоев – Ампега е музикант, продуцент и композитор. Един от основателите на легендарната група „Импулс“. Председател е на Надзорния съвет на Българската музикална асоциация. На 27 април бе създаден първият Български музикален синдикат към КТ „Подкрепа“. За негов председател бе избран Васил Стоев.

Г-н Стоев, как се стигна до учредяването на Български музикален синдикат към КТ „Подкрепа“?

– В продължение на 6 месеца търсихме начини, за да можем да бъдем представени пред българската общественост с тежестта не на асоциация или гилдийно сдружение, а на нещо, което да участва по-сериозно в решенията, които държавата трябва да взима по отношение на музиката. До създаването на синдиката се стигна по естествен път, защото се разбра, че другите сдружения – БМА, Мюзикаутор, Профон, са сдружения на частни лица и не могат да ни представят добре пред държавата.

Васил Стоев - АмпегаЗащо досега нямаше такъв синдикат?

– Това е интересен въпрос. Според мен идеите и желанията на различните видове браншове бяха разнопосочни. На голяма част от музикантите държавата е работодател. Това са народните ансамбли, опери, симфонични оркестри. При тези, които бяха свободни музиканти, не се достигаше до такава идея. Накрая стана ясно, че без да обединим усилия, няма да се случи нищо. По отношение на музиката, държавата не прави нищо, както и за цялата култура вече 20 години.

Вие бяхте избран за председател. Кои са другите членове на ръководството?

– Синдикатът беше учреден на базата на браншово представяне на основните свободни музиканти. Това са поп и рок, клубна музика, хип хоп и джаз. Всеки един от тези стилове има представител и заедно с мен образуваме Изпълнителен съвет. Секретари са Пейо Пеев за поп-а, за клубната музика Любомир Савов от Deep Zone Project, хип хоп асоциацията е представена от Мартин Славов – Колумбиеца, а джазовата секция от Лъчезар Думанов от група „Медикус“. Това са хората, които ще бъдат на „нерва на бранша“, за да могат централно да докладват за неща, които имаме да правим.

Васил Стоев - АмпегаИма ли място в синдиката за попфолк?

– Попфолк изпълнителите са   обвързани в нещо като „феодално стопанство“ от техните покровители и най-вече от тази телевизия, която е взела целите права. При тях няма да бъде допусната и дума за синдикат, защото те имат тежки продуценти с тежки прякори. На този етап не виждам как могат да бъдат допуснати свободни изпълнители във фолка. Той е много добре структуриран и доста дисциплиниран с всички възможни средства.

Какви са първите стъпки, които ще предприемете?

– Първата битка е организирането на кръгла маса с Профон, БМА и Мюзикаутор, за да уточним поне две неща до края на годината, по които да сме единодушни. Едното от тях е отварянето на Закона за радиото и телевизията. Ние искаме да има регулация, да бъде осигурен процент за българската музика, за който ще настояваме пред ресорната парламентарна комисия. Иначе първите стъпки са установяването на контакти. Вече сме се свързали с шведския и немския музикален синдикат.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg