Каква заплата получават световните лидери?

0

Сигурно всеки понякога се е питал каква ли заплата получава например президента на САЩ или на Русия? Да бъдеш световен лидер е изключителна отговорност, затова и съвсем естествено очакванията на хората са, че този престижен пост е добре заплатен. Каква е истината и каква заплата получават на година световните лидери, е успяла да проучи американската новинарска мрежа CNN.

Барак ОбамаСъвсем очаквано, американският президент Барак Обама е сред най-високоплатените със заплата в размер на 400 000 долара годишно. Възнаграждението на държавния глава на САЩ сега е над два пъти по-голямо в сравнение с това, което е било към 2001 година, когато президент на страната стана Джордж Буш-младши.

Стивън ХарпърСлед него в своеобразната класация се нарежда президентът на съседната държава Канада. Държавният глава Стивън Харпър получава заплата от 260 000 долара на година.

Ангела МеркелКъм настоящия момент трети в световната ранглиста е германският канцлер Ангела Меркел. Тя получава възнаграждение от 234 400 долара годишно, което се равнява на 216 000 евро.

Джейкъб ЗумаИзненадващо за някои, веднага след първите трима се нарежда държавният лидер на Южна Африка – Джейкъб Зума. Той получава годишна заплата в размер на 223 500 долара.

Дейвид КамерънНа пета позиция е британският държавен глава – премиерът Дейвид Камерън, който има годишна заплата от 214 800 долара.

В тази сума влиза и възнаграждението, което той получава като член на парламента.

По-нататък в класацията се нарежда японският министър-председател Шиндзо Абе. Той получава 202 700 долара заплата за година. След него в ранглистата е френският президент Франсоа Оланд. Неговото годишно възнаграждение е в размер на 194 300 долара. Всъщност, самия Оланд намали своята заплата с 30 % веднага при встъпването си в длъжност. Ако не го бе направил, той щеше да се нареди на втората позиция, веднага след президента на САЩ. Едва на осмо място в класацията за размер на възнагражденията, е президентът на Русия Владимир Путин. Той получава 136 000 долара годишна заплата. След него е премиерът на Италия Матео Ренци с възнаграждение от 124 600 долара. Десетата позиция е за президента на Бразилия Дилма Русеф, която получава 120 000 долара годишно.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg