Обиколете Еверест виртуално – с помощта на Гугъл

0

Дори и да не сте любител на планините, екстремните спортове и алпинизма, със сигурност най-високият връх в света – Еверест представлява интерес за Вас. И няма как да бъде по друг начин, след като това е най-високото място, което съществува на нашата планета, а стремежът да бъде достигнат е само мечта за някои и сбъднато желание за други.

Еверест

Не само връх Еверест, а и пътят към него са изключително любопитни за хората по света. И тъй като малцина са тези, които имат възможността и силата да посетят това място, Google /Гугъл/ предлага интересна и удобна алтернатива – виртуална обиколка. Така може да разгледате местата около един от най-суровите, недостъпни и примамливи за алпинистите върхове в света, докато стоите на топло и сигурно в дома си.

Виртуалното пътешествие в региона на Еверест е възможно чрез опцията Street View /Стрийт вю/ в картите на Google. Чрез нея може да се разгледат всички интересни места като националния парк Сагармата или заледените реки, разположени под величествените заснежени върхове.

Предлагаме Ви да стартирате своята обиколка от региона Кумбу, Непал.

Могат да се видят също свирещите монаси, както и цели стада якове, които местните прекарват по стръмните и скалисти планински пътища. Цели 45 000 панорамни снимки на малки и откъснати селца, разположени в Източните Хималаи е успял да заснеме екипът на Гугъл.

Виртуалният тур е реализиран със сътрудничеството на непалската компания „Стори сайкъл“, както и с безценната помощ на алпиниста Apa Sherpa /Апа Шерпа/ от Непал, който е имал щастието да изкачи връх Еверест цели 21 пъти.

Apa Sherpa, Апа ШерпаНепалският алпинист признава, че няма човек, който да не е чувал за Еверест, но съвсем малко са тези хора, които знаят и осъзнават колко тежък живот водят обитателите на селцата в подножието на върха. Самият той също е част от местното население и е имал трудно детство – наложило се е да напусне училище едва 12-годишен, за да започне работа като носач.

Затова неговата надежда е, че благодарение на Гугъл и Стрийт вю, повече хора ще могат да видят и разберат колко трудно живеят хората в тези села, и че те имат нужда от помощ. Желанието на алпиниста Апа Шерпа е, с помощта на този виртуален тур да се появят хора, които желаят да помогнат със средства и по този начин да се построят така необходимите за местните хора нови училища и болници.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg