За първи път! Биопринтираха 3D сърце

0

Американски учени успяха да извършат биопринтиране на триизмерни модели на сърце, бедрена кост и коронарни артерии, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Екип от университета „Карнеги Мелън“ е направил голяма крачка напред в биопринтирането във формат 3D, което цели да се създадат човешки тъкани и дори цели човешки органи. Учените разработили метод, който позволява да се принтират структури от меки материали. С помощта на новата технология извършили биопринтиране на модели на бедрена кост и коронарни артерии.

3D printed heart, сърце, бедрена кост, аорта

Освен това ползвайки магнитнорезонансна томография, конструирали модел на сърце на ембрион. Остава само да се принтират сърдечни клетки, за да може сърдечният мускул да се свива. Тогава ще е възможно принтиране на цяло сърце. Това дава надежди на хиляди пациенти, които чакат сърдечна трансплантация.

Триизмерното принтиране на меки материали е непознато, защото досега бе нужна твърда матрица, в която последователно да бъдат положени няколко слоя клетки съобразно модел, определен от компютър. Матрицата служи като скелет за клетките, за да се придаде форма на тъканта.

3D printed heart, сърце, бедрена кост, аорта

„Свързаното с меките материали предизвикателство се състои в това, че „провисват“ под силата на собственото си тегло. Затова принтирахме тези меки материали, съдържащи колаген и други биологични тъкани, в матрица от хидрогел“,

заяви ръководителят на изследването Адам Файнбърг. –

След това принтираната структура придобива нормална телесна температура, за да се отстрани матрицата от хидрогел, без да се увредят биологичните молекули.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg