Музикалните балади водят до психични проблеми

0

Каква музика харесвате? Динамична, бавна или откровено агресивна? Веднага след излизането на новия хит на Адел – „Hello“ музикалният терапевт Емили Карлсон е решила да проведе експресно проучване, според което протяжните балади предизвикват у слушателя невротични пристъпи и повишено чувство за тревожност. Важна информация за милионите почитатели по целия свят на британската музикална знаменитост, които се нахвърлиха като преродено вироглаво племе на горещия й меланхоличен сингъл.

adele, Адел

Феновете на подобен вид песни – кахърни, минорни, предизвикващи песимизъм трябва да знаят, че тъжната музика ги излага на повишен риск от психични проблеми. Ясно е, че всички ние, меломаните си пускаме музика в съответствие със завладялото ни настроение. Но ако сме тъжни, не трябва да залагаме на сърцераздирателните изпълнения, напротив. Нужни са ни бързи, ритмични композиции, които веднага да оправят самочувствието и да ни „вдигнат“ от налегналия ни проблем.

музика, мозък, психични проблемиПроучването на д-р Емили Карлсон е показало недвусмислено, че асоциираните с баладите отрицателни емоции са вредни за психичното ни здраве. В експеримента са участвали  доброволци, които слушали безгрижна, агресивна и меланхолична музика. След това екипът на д-р Кларксон сравнил маркерите им за депресия, за чувство за тревожност и за невротизъм.

Оказало се, че слушането на музика засяга префронталната кора на мозъка ни. Щом тя е тъжна или агресивна, поражда по-високи невротични нива. Любопитно е, че това особено силно се отразява при мъжете. На базата на данните, които са получили от тестовете, специалистите предупреждават, че продължителното слушане на тъжни песни може да има дългосрочен ефект върху мозъка. Ето песен, с която със сигурност ще се почувствате добре:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg