За какво би могъл да служи един билборд? (видео)

0

Билбордовете станаха част от нашето ежедневие. Виждаме ги постоянно – и в града, и по пътищата извън него. Но дали някога ни е минавало през ума, че освен да рекламират дадена марка или продукт, билбордовете могат да се използват за други неща. Лично на мен не ми беше хрумвала подобна идея, но има много инициативни и креативни хора по света, които са се сетили.

За какво би могъл да служи един билборд?Един такъв инкубатор за оригинални идеи е например Университетът по инженерство и технологии в Перу. От учебното заведение се стараят да измислят всякакви креативни начини и подходи, с които да привлекат инициативни и перспективни студенти, които да изберат именно това учебно заведение. Точно там, преди 2 години се родила идеята да бъде създаден уникален билборд, който освен за реклама, се използва също така, за да се произвежда чиста питейна вода чрез филтриране.

Две години по-късно, през 2015-та, от университета излизат с още по-оригинална идея. Новото изобретение със сигурност ще привлече нови студенти, но освен това ще подобри значително живота на местните хора.

За какво би могъл да служи един билборд?Разковничето се крие във водата, която жителите на Бужама използват за напояване на своите ниви. Тя е много замърсена и в нея има високи нива на арсен и олово. При това положение, няма как отровите да не се отразяват на продукцията, която се засажда в почвата. Зеленчуците абсорбират токсичните метали и по този начин всичко, което е произведено там е заразено, но то все пак се продава и консумира от местното население.

Инициативните студенти в университета решили да измислят вариант, който да бъде безопасен и евтин и да доведе до решаване на този проблем. Така, те създали Air Orchard. Става дума за изобретение, в основата на което отново е познатият ни вече билборд. Около него, студентите засадили марули, които се поливат с помощта на влага извличана от въздуха.

За какво би могъл да служи един билборд?По този начин, чрез оригиналната напоителна система Air Orchard, започнало производството на хиляди марули – нетоксични и много вкусни марули. Всяка седмица продукцията се бере и не се продава, а се раздава безплатно на хората, които желаят. Повече за изобретението Air Orchard, вижте във видеото:

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg