YouTube избра HTML5 за свой уеб плейър

0

Най-популярната платформа за споделяне на видеоклипове в интернет е YouTube. Всеки от нас я ползва ако не ежедневно, то наистина много често. Затова за всички ни е важно, че YouTube реши да се откаже от Flash player, а избра за свой уеб плейър HTML5.

youtube html5Сайтът за видео споделяне ще използва от тук нататък HTML5 видео, който ще бъде стандарт за YouTube в браузърите Chrome, Internet Explorer 11, както и Safari 8, а така също и за пробните версии на Firefox. Според инженерите в YouTube, Flash плейърът вече е остарял и затова е било крайно необходимо той да се замени от друг по-съвременен, като HTML5. Една от причините е, че той се използва като стандарт в смарт телевизорите, както и в много други мобилни устройства.

За да се подготвят за тази промяна, специалистите в YouTube експериментират с новия уеб плейър HTML5 вече няколко години. Още преди 5 години са публикувани редица данни за неговите предимства. Тогава, през 2010 година обаче, този стандарт все още не е отговарял на изискванията на сайта за видео споделяне, затова и не са предприети стъпки за промяната.

youtube html5Днес обаче, пет години по-късно, тази промяна вече е напълно възможна, тъй като HTML5 вече се радва на сериозен напредък и разпространение. Това го прави съвсем подходящ за използване от YouTube като плейър по подразбиране в съвременните браузъри. До окончателното решение да се въведе HTML5 се стигнало, след като плейърът е успял да интегрира техниката за мултимедиен стрийминг ABR. Тази техника дава възможност на уеб страницата да променя своята резолюция в зависимост от качеството на мрежата и скоростта на връзката. Това пък от своя страна е намалило времето за буфериране почти наполовина в световен мащаб.

HTML (Hypertext Markup Language – език за маркиране на хипертекст) е една от основните технологии, на които се базира интернет в нашето съвремие. Нейната най-нова версия предоставя редица нови възможности по отношение на визуализацията, а освен това повечето от нейните функции се поддържат от мобилните браузъри.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg