Ново доказателство, че мозъците на мъжете и жените работят различно

0

Всички знаем, че мозъка при мъжете и жените работи различно. Това го доказва, както нашето ежедневие, така и данните на учени, които се обосновават на различни проучвания и изследвания.

мъжете и женитеПоредното доказателство в тази посока дават учени от университета в Базел. Те потвърждават тезата, че мозъците при двата пола имат различен начин на работа. Учените от Базел са открили, че информацията, която е заредена със силна емоция, влияе на жените по-силно и съответно има много по-голямо отражение върху техните мисли и действия. Съответно при мъжете не е така.

Друга съществена разлика между двата пола е, че жените запомнят информацията много по-добре от мъжете. Резултатите са отчетени след проведено изследване от страна на учените, в което са участвали над 3398 мъже и жени.

мъжете и женитеДокато провеждали своето проучване, специалистите от швейцарския град открили следното: картините, които са наситени с голяма емоция, особено ако е негативна, предизвикват у жените много по-силни реакции и емоции в сравнение с тези у мъжете. В хода на изследването е установено, че няма разлика в реакцията на мъжете и жените по отношение на емоционалната им оценка, когато се касае за неутрални изображения.

Учените направили и още едно проучване – относно паметта на двата пола. При този тест станало ясно, че жените са успели да запомнят много повече изображения от показаните, в сравнение с тези, които са запомнили мъжете. И още нещо – оказва се, че жените са запомнили доста по-добре позитивните картини, които са видели, за разлика от мъжете.

мъжете и женитеУчените направили и магнитно-резонансна томография, за да установят на какво се държи тази разлика между двата пола. Направена била такава томография на общо 696 души. Нейният анализ показал, че високата емоционална реакция на жените при появата на негативни изображения, е пряко свързана с повишена активност в определени области на главния мозък.

Учените са на мнение, че резултатите от това изследване са важни, защото могат да им помогнат да си обяснят разликите, които се отчитат в клиничната картина на някои от неврологичните и психичните разстройства при хората.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg