Японците с планове за кацане на Луната през 2018 г.

0

Макар нашият естествен спътник – Луната вече да е покорена от земляните, тя си остава притегателно място и всяка нация, която претендира, че е добре развита технически, иска да направи свое собствено кацане там. Същото нещо планират в момента в страната на изгряващото слънце. Японците с планове за кацане на Луната през 2018 г.

Японската агенция за изследване на Космоса (JAXA) планира мисия до Луната и кацане там през 2018 година. Така Япония ще се превърне в четвъртата държава в света, която ще осъществи кацане на естествения спътник на Земята.

Японците с планове за кацане на Луната през 2018 г.Позитивите от това за островната държава ще бъдат две. От една страна, Япония ще се нареди до трите единствени страни, които са достигнали успешно до лунната повърхност. Другата е, че по този начин японците ще осигурят част от своята подготовка на експедиция за кацане и изследване на Марс.

Според информацията, в рамките на своята лунна мисия Япония ще разработи специална технология, гарантираща много презицно и меко кацане. Тя ще се нарича SLIM – съкращение от Smart Lander for Investigating Moon. Знае се също, че страната ще използва за своята мисия ракети Epsilon с твърдо гориво.

Японската агенция JAXA е разработила детайлно своя план и той вече е представен на експертна комисия, която трябва да го одобри. Ако това стане, ще бъде отпуснато и съответното финансиране за неговото реализиране.

Японците с планове за кацане на Луната през 2018 г.Досегашни опити за приземяване на Луната са претърпявали неуспех, заради неуцелване на зоната за кацане. Японците обаче се надяват, че с тяхната технология SLIM ще успеят да приземят меко своите астронавти в определената зона, която е с диаметър от 100 метра.

През 2007 година,  JAXA изстреля лунен спътник, наречен Kaguya, който предостави ценна информация под формата на изображения на кратери и други форми, намиращи се на лунната повърхност. Тези снимки, както и данните събрани от спътника, ще бъдат използвани, за да се определи най-доброто място за кацане.

Спътникът Kaguya откри една падина в повърхността на Луната, която е с диаметър 60 метра и с дълбочина 81 метра. Точно тази падина се смята за доста подходящ район, където да се изгради лунна база и да се осъществи кацането на експедицията, планирана за 2018 година.

Японците с планове за кацане на Луната през 2018 г.

До момента единствените държави, които са осъществили успешни мисии до Луната и са кацнали там са САЩ, бившият Съветски съюз и Китай.

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg