Мистерията на пирамидите е разгадана

0

От много дълго време, толкова дълго, че дори е трудно да се каже точно от кога – учените мислят върху феномена на пирамидите. Египетските пирамиди, служещи за гробници на фараоните, са били построени с такава точност и прецизност, че това изглежда просто невъзможно за времето, когато са строени. Но най-голямата мистерия е как точно древните египтяни са успели да преместят масивните 2.5-тонни блокове през пустинята, без да имат никакви напреднали средства за транспорт. Но сега учените са успели да предложат една много интересна и напълно вероятна теория за това.
пирамидите - мистерията разгадана

Теорията се основава на идеята, че древните египтяни са успявали да транспортират тежките каменни блокове с помощта на вода. Според изследователите добавянето на вода върху пясъка намалявало триенето и спомагало за по-леко предвижване на масивните каменни блокове. Този хитър трик позволил на египтяните да се намали наполовина броят на работниците, необходими за тази цел.

За построяването на пясъчни замъци на плажа, дори ние не използваме сух материал. Благодарение на добавянето на вода, пясъчните зрънца се придържат едно към друго по-силно и замъкът запазва формата си, дори когато е сух. По същия начин изглежда и превозът на тежки предмети върху пясъка.Добавянето на вода към пясъка определено намалява триенето при плъзгането на обекти, които се движат върху него.

пирамидите - мистерията разгаданаМеждународен екип от учени, воден от Даниел Бон от Амстердамския университет, тествал триенето при плъзгане върху сух и мокър пясък. Когато плъзгането било извършвано върху сух пясък, пред челната страна на обекта започвала да се образува голяма купчина пясък, което значително затруднявало движението му. В другия случай – плъзгане върху мокър пясък, пред обекта не се образувала никаква купчина пясък и силата, необходима за предвижването на този обект, е била много по-малка.

Този експеримент показва, че силата, необходима да се движат огромни обекти по пясъка, е много по-ниска, ако по-рано този пясък е намокрен с вода. Колкото повече вода се добавя към пясъка, толкова по-нееластичен става той. С определени пропорции мокрият пясък е почти два пъти по-твърд от сухия.

Какво следва от направените изводи – по този прост начин египтяните можели да намалят два пъти броя на хората, необходими за извършването на тази непосилно трудна работа. И още, може би най-важното –  това е било най-лесното решение за предвижване на огромните каменни блокове през пясъците.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg