Откриха нов метод за мъжка контрацепция, различен от вазектомията и презервативите

0

Японски учени откриха надежден обратим метод за мъжка контрацепция, като блокираха протеин у мишки чрез два имуносупресора, които обикновено се използват при трансплантации.

Макар да не се препоръчва двете лекарства да се използват като контрацептиви, учените увериха, че получените резултати могат да предоставят на мъжете опция, различна от вазектомията и презервативите.

„Важно е, че открихме ефикасна и обратима контрацептивна опция, която ще позволи на мъжете да имат по-голям контрол върху собственото си репродуктивно бъдеще. Резултатите от изследването вероятно са решителна крачка напред към предоставяне на такъв контрол на мъжете“,

заяви Масахито Икава от университета на Осака.

контрацепция, лекарство, нежелана бременност

Учените открили версия на протеина калциневрин, която според тях играе роля за мъжката плодовитост. Калциневрин има единствено в спермата, но негови форми присъстват другаде в организма и играят роля за имунната защита. Било установено, че у мишки, чиито гени, кодиращи протеина, са били изключени, сперматозоидите се затрудняват да извършат нужните движения, за да стигнат до яйцеклетка и да я оплодят. След това гризачите били лекувани с циклоспорин А и такролимус – лекарства, които се приемат при трансплантация, за да се избегне рискът от отхвърляне на присадката. 5 дни по-късно мишките станали безплодни, независимо че продължавали да правят секс. Когато лечението било преустановено, трябвало да мине около една седмица, преди гризачите да възвърнат плодовитостта си.

Учените не препоръчват използването на двете лекарства като контрацептиви, но отбелязват, че новите познания за калциневрин ще открият перспективи за разработване на лекарство, което взема за мишена специфичния протеин, за да предотврати бременност.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg