Доказано! Аспиринът предотвратява спонтанен аборт

0

В редица случаи помятането е неочаквано и травмиращо събитие за жената и партньора й. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че ежедневният прием на малка доза аспирин може да предотврати риска от спонтанен аборт. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Лекарството изглежда стимулира живите раждания у засегнати от възпаления жени, които са били бременни, но загубили бебето си, увериха авторите на изследването от Американския национален институт за детско здраве и човешко развитие.

Изследването обхванало над 1200 жени на възраст между 18 и 40 години, които са били бременни, но загубили бебето си. Всички участнички се опитали да заченат, а впоследствие 55 на сто от тях родили.

Жените били тествани за нивата на С-реактивния протеин в кръвта им – индикатор за възпаления, срещу които аспиринът противодейства.

Участничките ежедневно приемали малки дози аспирин – 81 милиграма, или плацебо. Сред жените с ниски или средни нива на С-реактивния протeин в кръвта им не били открити съществени различия, що се отнася до живите раждания. В групата на жените с високи нива на С-реактивния протеин в кръвта им нивото на живите раждания било 44-процентно сред приемалите плацебо и 59-процентно сред приемалите малки дози аспирин.

Аспиринът освен това изглежда понижи нивата на С-реактивния протеин в групата на жените, у които тези нива са високи, при тестването в 8-ата, 20-ата и 36-ата седмица на бременността.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg