По следите на Агата Кристи: Светлана Видинска основа ново литературно течение – винтидж криминале

0

Светлана Видинска е на 39 години. Родена е в Дупница, където завършва гимназията „Христо Ботев“ с профил Литература. Веднага след това навлиза в дебрите на журналистиката. Работи като репортер и редактор в местната телевизия, дълги години е и заместник-главен редактор на регионалния всекидневник „Вяра“. Работила е и като автор в няколко електронни издания. През 2004 година получава наградата „Журналист на годината“ на БАРМ (Българска асоциация на регионалните медии). Дипломира се като психолог в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и упражнява професията си в родния град.

Дотук нищо необикновено, нали? Но Светлана не е обикновена жена. За нея хората, чели разказите й казват, че е българската Агата Кристи. На нея се пада честта да основе ново течение в литературата ни от 21-ви век –

криминалета във винтидж стил!

Иначе казано – криминални разкази ала Агата Кристи. До този момент по нашите географски ширини няма такъв автор. Светлана вече има публикувани разкази в няколко сайта. Първият от тях – „След завещанието“, е привлякъл вниманието на редакторите на Литернет. Вторият носи името „В краката“ и е публикуван в сайта Razkazite.eu. Другите са поместени на страниците на местни и регионални медии.

Журналистката разказа, че винаги е харесвала мистериите – случаите на Еркюл Поаро, в които фокусът е насочен към разплитането на загадките, а не върху престъпленията.

„Един ден си помислих – обзалагам се, че мога да напиша такъв разказ и никой да не се досети кой е убиецът. Идеите заваляха една след друга“ –

сподели пред delo.bg Светлана Видинска.

Тя казва още, че навсякъде хората са еднакви. Както тук, така и по цял свят има хора, които не спират да четат Артър Конан Доил, Агата Кристи, Елъри Куин или Джон Диксън Кар. Според нея, класиката винаги е на мода и мистериите от този тип може да се превърнат в истинско литературно събитие в България.

Въпреки че у нас все още няма автор от ранга на гореизброените, младата дупничанка не се чувства самотен творец.

Светлана Видинска е българската Агата Кристи„Едни от най-популярните крими сериали като „Мис Фишър“ и „Гранчестър“ са създадени по романи на съвременни автори. Канадският писател Алън Брадли написа цяла поредица за дете-детектив на име Флавия де Лус. Тя разрешава и най-заплетените криминални случаи в една отминала ера. В България наистина няма други такива автори. Но ще се радвам да се появят“ –

продължава разказа си най-новото име в българската литература.

„Журналистиката те среща с какви ли не хора и съдби, кара те непрекъснато да задаваш въпроси и да намираш истини. Затова няма начин да не е оказала влияние върху разказите ми. А персонажи намирам всеки ден, вглеждайки се в хората“ –

споделя още първата авторка на винтидж разкази у нас и допълва, че понякога персонажите й са напълно измислени – от глава до пети. Често приписва въображаеми мотиви и поведение на реални личности.

От позицията си на дългогодишен журналист твърди, че у нас журналистиката не се развива в добра посока. Според нея, тя трябва да е информативна, а не манипулираща човека, каквато е в момента.

„Ще ми се журналистиката да отразява света като огледало, а не като криво огледало“ –

разкрива българската Агата Кристи.

Светлана твърди, че й липсват любопитството на журналистиката, разказването на истории и търсенето на новини и не изключва варианта някой ден пак да се върне на това поприще.

Открива и връзките между журналистиката и психологията. И двете се занимават с човешката природа. Журналистите изваждат на показ определени човешки постъпки, а психолозите се опитват да ги обяснят. И първите, и вторите могат да влияят на човешката психика водени от своите желания и целенасочено.

Категорична е, че Агата Кристи е феномен, защото е най-четеният автор на всички времена. Преди нея по продажби са само Библията и творбите на Шекспир. Произведенията на Агата са преведени на 103 езика и издадени в над два милиарда копия. Името й е записано в Книгата на рекордите на Гинес като автор на най-дълго играната пиеса в света. Това е „Капан за мишки“, която се играе вече 60 години и още събира милиони зрители в театрите.

Светлана Видинска определя Агата Кристи като кралица на криминалната проза, чиято корона никой никога няма да отнеме.

Казва, че ще издаде и книга, но когато дойде време за това.

„Надявам се да бъде книга, която те забавлява и кара да използваш „малките сиви клетки“. Не толкова книга, колкото приключение в ретро стил“ –

казва в заключение Светлана Видинска.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg