Всеки втори е носител на различен вид херпес

1

Световната здравна организация оповести, че над половината от населението на света, което е под 50-годишна възраст е носител на вид от силно заразния вирус на херпеса.

Наличието на вируса херпес симплекс, тип 2, се свързва с повишен риск от зараза и разпространение на вируса ХИВ, който причинява СПИН.

оралният херпес HSV-1 се „хваща“ в детството

Повече от 3,7 милиарда души по света са носители на вируса херпес симплекс, тип 1 (HSV-1). Вирусът, който причинява херпес на устата (орален херпес), се „хваща“ в детството. Вирусът на херпеса от първи тип обикновено причинява язви на устата, но все по-често е причина и за генитален херпес, особено в развитите страни. Подобрената хигиена в тези страни е довела до намаляването на случаите на зараза в детството, но излага младите хора на риск да се заразят с вируса чрез орален секс, когато станат полово активни.

Други 417 милиона души във възрастовата група между 17 и 49 години страдат от вируса херпес симплекс, тип 2 (HSV-2), който причинява генитален херпес. Той се свързва с повишен риск от зараза и разпространение на вируса ХИВ, който причинява СПИН. Връзката между двата вируса е слабо изяснена.

Нито един от двата типа вируси на херпеса не е фатален, освен при изключително редки обстоятелства. Вирусите обаче влияят върху физическото и психическото самочувствие на носителите. Целта на СЗО е да предложи облекчение на страдащите с разработването на ваксини. Експертите все още преценяват дали превантивната или терапевтичната ваксина е по-добро разрешение на проблема.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. САНЯ на

    изпoлзвax AHTИФЛEГMИH 50g/a нe 0,5гp / 5лв oт вeтepинapнaтa aптeka зa xepпec нa ycтaтa и зa 4 дни oздpaвявaнeтo e kъм kpaя мaлka paничka ..инaчe 14 -20 дни нe ми мъpдaxa ..днec e 4ти дeн и cъм aдckи дoвoлнa

Коментирай в Delo.bg