Защо вещиците са жени?

0

Оспорван или не, Хелоуин стана негласна част от празничния ни календар и негови почитатели далеч вече не са само децата. Носталгия към детството и приказните светове, пълни със страшни и загадъчни герои или просто начин да избягаме от сивото всекидневие, е без значение. Фактът, че идеята за Хелоуин се приема от повече хора, е ясен знак за някаква потребност, изразена в символиката на този ден.

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещициНа Хелоуин всеки се маскира като някакъв „страшен” образ. А кой е най-страшният и най- зловещият образ в тази тъмна палитра от персонажи? Яхнала метла, беззъба, с дълги огнени коси и огромен гърбав нос – вещицата! Тя е не само образ, тя е символ на цялата магичност и зловещност, идваща от силата на Дявола. Но вещиците не са се пръкнали от приказките и преданията.

През Средновековието хората са вярвали в реалното същестуване на вещици. Вещерството е било приемано като буквална заплаха за живота, прехраната и църковния ред. Преследването, обвиняването и екзекуцията на вещици през тези векове е било изключително характерен феномен. Епизод от историята на Европа, пълен с митове и изопачавания. В периода между 1482 г. и 1782 г. близо 100 000 души са обвинени във вещерство, от които не по-малко от половината били екзекутирани. Процесите срещу обвиняемите не са се водели изцяло от Църквата, както се смята. През 16 и 17 век вещерството е въздигнато в престъпление от закона и наказанията са се прилагали от държавата. В цяла Европа вещиците са се третирали наравно с извършителите на убийство и подлежали като такива на обесване (с изключение на Шотландия и Испанската инквизиция, където били изгаряни).

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещици

Не само жени са били заклеймявали като вещици. Един на всеки пети обвинен във вещерство, бил от мъжки пол, а в района на Москва съотношението мъже-жени било 7:3! Средно се смята, че 70-80 % от вещиците били жени, а в някои райони на днешна Белгия, Унгария, Полша и Англия те преобладавали. В крайна сметка главно жени били преследвани, обвинявани и екзекутирани. Смятало се е, че жените са по-податливи на дяволски внушения и умения.

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещици

Мерил Стрийп в ролята на вещица във филма „Вдън гори“ (Into the woods)

В съзнанието на хората първите вещици били акушерките. Ако бебето умирало при израждане, те били обвинявани в магьосничество. Истината е, че в онези времена на мъжко господство жените нямали никави права. За да облекчат нелекия си живот и да упражнят минимален контрол над съдбата си, мнозина прибягвали към незаконни магически средства – заклинания, отвари или проклятия. Макар всичко това да било безобидно, последствията били изключително тежки.

halloween, witch, Хелоуин, вещиците, вещици

Една интересна версия за летенето на вещиците сочи, че преди „излитане” си мажели телата със специален „мехлем за излитане”. Той бил забъркан от растения и билки, които жените отглеждали в градините си. Лекарите са установили, че въпросният мехлем съдържал силни вещества, проникващи в тялото чрез кожата и предизвикващи дълбок сън и халюцинации, сред които усещане за летене.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg