Вижте какво откриха в солта и морските дарове

0

В един килограм китайска сол учените откриха стотици мискроскопични пластмасови частици. Това означава, че средният потребител поглъща около хиляда малки пластмасови зрънца годишно. Към тях трябва да се добавят и 11 хиляди пластмасови частици годишно, ако човек обича морски дарове.

риба, солта, морски дарове

Микропластмасата е от два основни източника. Тя се образува при разграждането на по-големи пластмасови предмети, като бутилки, пазарски торби, индустриални отпадъци. Козметични продукти са вторият източник, като паста за зъби и ексфолианти, които бяха забранени от бюти индустрията. Размерът на частиците варира от 5 мм до невидим за човешкото око. Морските животни ги поглъщат лесно. Така те попадат в хранителната верига и достигат до хората.

риба, солта, морски дарове

Учените от Източнокитайския нормален университет в Шанхай са анализирали 15 марки морска сол, както и други видове сол, купена в китайски магазини. В морската сол те открили между 550 и 681 частици микропластмаса на килограм. Дори каменната и други видове сол съдържали до 204 частици на килограм, вероятно защото се обработват в същите машини.

Освен че пластмасата може да увреди тъканите, тя съдържа и вредни химикали.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg