Правят нестандартен шоколад по Ваш вкус

0

Щом вече четете тази статия, значи сте от най-страстните почитатели на шоколада! Имам добра новина за Вас – скоро ще може да се прехласвате по нюансите във вкуса му, както го правят познавачите на фините вина и кафе.

шоколадПричината – белгийски учени разработиха начин да му придават разнообразие, като използват различни дрожди при ферментацията на зърната.

Производителите обикновено имат малък контрол върху основния вкус на шоколада. Ферментирането става с диви дрожди веднага след събирането на зърната. Белгийски учени, работещи за „Бари Калбо“, разработиха по-силни хибридни дрожди, които извличат повече аромат и вкус.

шоколад„Това означава, че за пръв път производителите на шоколад имат широк избор от различни щамове дрожди, които дават различен вкус. Така положението става подобно на производството на бира и вино. Става възможно да бъдат създавани серии от бутикови шоколади, които да отговарят на всякакви желания, подобно на виното, чая и кафето“,

каза Ян Стенселс от университета в Льовен.

Разработката залага на начина, по който се променят какаовите зърна с ферментацията. След събирането им те се поставят в големи пластмасови кутии или натрупват на купове върху земята във фермите. Около тях поставят лепкава ферментираща пулпа. Използването на щамове дрожди, които могат да изместят характерните за пулпата, може да промени вкуса на какаото.

И още по сладката шоколадова тема в delo.bg:

Болестта шоколадова зависимост,

Най-вредният шоколад,

Двойно удоволствие – шоколад против стареене

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg