Ето кога мъжете ще изчезнат от Земята!

0

Според експертите, в далечното бъдеще Земята ще бъде лишена изцяло от мъже. Учените са изчислили, че след около 5 милиона години, представителите от мъжкия пол може да изчезнат напълно от повърхността на нашата планета.

мъжете изчезват от лицето на ЗемятаУченият от Австралия Джени Грейвс изучавала структурните характеристики на Y -хромозомите при мъжете и стигнала до заключението, че тази структура е предмет на по-бързи промени в сравнение с останалата част от хромозомата. Според Грейвс, всеки един екологичен фактор може да доведе до постепенно увреждане на тези гени. Здравата Х-хромозома съдържа повече от хиляда активни гени.

Много гени първоначално са били включени в Y-хромозомата, но в процеса на еволюцията някои от тях просто са изчезнали. В момента, Y-хромозомата съдържа само около 100 гени. За сравнение, женската X-хромозома съдържа около 10 пъти повече гени.

„Y-хромозомата, тази малка верига гени, която определя пола на хората, не е толкова силна, колкото изглежда. Всъщност, ако погледнем какво се е случило с нея по време на човешката еволюция, ние виждаме, че тя се свива с обезпокоителни темпове. Процесът на разпадане на Y-хромозомата вече е започнал, и ако ние не намерим начин да обърнем процеса, то мъжете просто ще престанат да съществуват”

казват изследователите.

От последните изследвания става видно, че съотношението в раждаемостта на момчетата и момичетата постепенно ще се промени, така че след години женският пол ще представлява 100% от населението на нашата планета. Дали това ще се случи или не, само времето ще покаже.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg