3D зебра стряска шофьори и спасява пешеходци

0

По примера на индийци, които преди година изрисуваха триизмерна пешеходна пътека, в най-северната европейска държава подобна реализация вече е факт. В една есенна сутрин хората на малко градче близо до столицата на Исландия Рейкявик с удивление откриват необичайна пътна маркировка на едно от най-натоварените кръстовища.

ИсландияПолицаите в Исландия патрулират без оръжие

 

Ако бъде наблюдавана отстрани, то животоспасяващата маркировка ще Ви се стори като цапаница по асфалта. Смисъл започва да придобива, след като застанете точно пред нея и я погледнете от ъгъла на шофьор на пътно превозно средство. Едва тогава

проекцията на необичайната рисунка създава оптична илюзия и самата зебра сякаш оживява като се „превръща“ в специална висяща във въздуха конструкция, в която автомобилът може да се удари челно.

В каченото в YouTube видео се вижда как хората от градчето се радват на необичайната придобивка, но няма и следа от реакцията на шофьорите.

зебраШосейни рисунки, които да обострят вниманието на водачите на моторни превозни средства не са рядкост по света. В канадския град Ванкувър например, има любопитно решение за привличане на вниманието на водачите. Там са нарисували на улицата в проекция момиченце, което гони своята топка.

И все пак, подобни нестандартни решения ще имат възпитаващ ефект в страни, където културата на движение по пътищата е на високо ниво. На този етап у нас т.нар. легнали полицаи по улиците в България като че ли са единственото решение за намаляване броя на жертвите на пътя.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg