Вещества в алкохола, шампоаните и автомобилните газове причиняват рак

0

Химикали от алкохола, шампоаните и автомобилните газове причиняват рак, доказаха учени от университета в Кеймбридж. Според тях, тези вещества намаляват способността на организма да коригира грешки в гените си.

тези вещества предизвикват ракАлдехидите са група от органични съединения, които се произвеждат в телата ни в съвсем малки количества. Те се намират навсякъде в околната среда и причиняват рак. Причината, според експертите, е намаляването на способността на организма да възстанови собственото си ДНК.

Алдехидите, които се използват редовно с употребата на козметика или други продукти, могат да обострят дефектите в гена BRCA2, които увеличават риска от развиване на рак на гърдата, яйчниците, простатата или панкреаса. Съединенията могат да бъдат открити и в отходните газове на колите, дима и строителните материали.

тези вещества предизвикват рак„Знаехме, че алдехидите не са полезни и се свързват с рака, но не знаехме, че те увреждат протеини в клетките, които предотвратяват грешки в ДНК, предизвикващи болестта. Не знаем колко от тези химикали ние вдишваме или колко дълго се запазват във въздуха, след като бъдат произведени, но ги намираме навсякъде около нас“ –

каза ръководителят на проучването проф. Ашок Венкитараман.

Данните от проучването, поместени в сп. „Cell“, е използвало генномодифицирани човешки клетки, за да определи как алдехидите от замърсяването и други източници могат да причинят рак.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg