Ваксина бори рака на белия дроб

0

Куба пусна първата ваксина в света срещу рак на белия дроб – Cimavax още през 2011 г. Цената на ваксината е около 1 долар, но кубинците са решили да я предоставят на своите граждани абсолютно безплатно. От събитието вече са изминали четири години и едва сега и останалата част от света започна да обръща все повече и повече внимание на тази ваксина.

cimavax-vaccineCimavax обаче не е лек за рака, учените трябва да извършат още много изследвания и тестове, за да разберат напълно какво точно е неговото действие – постигнатите досега резултати са доста обещаващи. Най-добрият пример за това е фактът, че има значително по-висок процент на оцеляване сред пациентите, които са били ваксинирани, в сравнение с тези, които не са получили ваксината.

Ваксината съдържа протеин, наречен „епидермален растежен фактор“ (EGF). Той е отговорен за стимулирането на растежа на клетките в тялото ни и също се произвежда естествено от организма ни. Въпреки това, всички видове рак принуждават нашата система към свръхпроизводството на ЕГФ, което предизвиква безконтролен и неестествено бърз растеж. Кубинската ваксина въвежда в кръвоносната система протеина ЕГФ, под действието на което тялото започва да произвежда необходимите антитела, които пречат на свръхпроизводството на ЕГФ. В резултат на това туморът няма шанс за неестествено бърз растеж.

Тази ваксина, обаче, е доста по-различна от всички останали. Дава се само на хора, които вече имат ракови клетки в белите си дробове и са вече болни. Cimavax спира растежа на раковите клетки и разпространението им, като по този начин лечението на рака протича много по-лесно.

cancer vaccineДосега тази ваксина е била предназначена само за лечение на рак на белия дроб, но учените се надяват, че тя ще успее да се справи еднакво добре и с други видове рак. Това е възможно, защото епидермалният растежен фактор „подхранва“ не само раковите клетки на рака на белия дроб, но също и много други видове рак – включително рак на простатата, рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на панкреаса.

Много институти вече работят по въпроса с внасянето на ваксината в страните си. Ваксината вече е одобрена и от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), така че останалата част е само бумащина. Надяваме се, че ваксината ще бъде достъпна в близко бъдеще и в нашата страна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg