В Мексико откриха рецептите на древните канибали

0

Археолози се натъкнаха на готварските рецепти на древните канибали по време на проучване в Мексико. Сега вече е ясно по какъв начин са били приготвяни човешките гозби в района на Тетелпан, древно Мексико. Четири века преди Христа индианците са варили и пекли месото на плячката си като са го посипвали с подправки, сред които чили и анато. До това заключение е довел цветът на костите, които археолозите открили, съобщава в последния си броя списанието Archaeometry.

канибали

Мексикански учени заедно с испански техни колеги работили с останки на осемнайсет души, които били открити в област, недалеч от Мексико – Тлателкомила (Тетелпан). По части от древни кости и черепи на хора от VI-IV век пр. н.е., са били намерени следи от травми, порезни рани и от термична обработка, основните признаци за канибализъм.

канибали

Жълтият и червеният оттенък по самите кости бил далеч по-интересен за специалистите. Според тях цветовете били придобити преди самото погребение на останките. Експертите са отделили останалите изпечени кости от сварените, след като изучили текстурата, морфологията и структурата на костите.

„Колагенът по време на варене излиза на повърхността, а хидроксилапатитите , т.е. солите в костите се разтварят напълно. Според нас костите, които са с червен цвят са били на изпечени хора, тъй като при този вид термична обработка температурата на кръвта се повишава, а сокът на месото попива в най-горния слой на костите“,

категорични са учените.

канибали

Що се отнася до жълтия цвят, според археолозите, той се дължи основно на на подправките, които са били използвани по време на варенето. Сред тях са тиквени семки, лют червен пипер и анато. В сместа от всички тези подправки има каротиноиди – растителни пигменти. Проверка на своята хипотеза учените са направили като сварили говежди кости, а във водата добавили типичната и до днес в мексиканската кухня подправка анато. След като били сварени, костите придобили абсолютно същия цвят, както и човешките, открити в Тлателкомила.

Според специалистите, в древно Мексико са били използвани абсолютно същите рецепти за обработката на човешко месо, както в момента при готвенето на царевица и други местни традиционни блюда. На този етап етническата принадлежност на всички 18 души, чиито останки били открити от археолозите не е ясна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg