Георги Кадиев: Винаги ще бъда с ДПС, щом става въпрос за човешки права

0

Георги Кадиев е депутат от БСП и бивш кандидат на столетницата за кмет на София. В интервю за ДЕЛО, социалистът отговаря защо реагира остро на последното решение на Националния съвет на партията и какви са мотивите му да поиска отмяна на забраната за агитация на майчин език.

– Г-н Кадиев, какво се случва в БСП месеци преди местните избори? Реагирахте остро на решението на НС на БСП организациите да не могат да номинират когото поискат.

– Това е абсолютно излишно решение на Националния съвет, чисто дискриминационно и насочено срещу мен. Едва ли има толкова много желаещи да се кандидатират. Като искат да ме отстранят, да го направят чрез номинациите, а не служебно. Това ми се струва дребнаво. На сила хубост не става, като не искат – добре. Нека тогава направят така, че този, който искат да издигнат, да бъде силна политическа фигура.

– Такава ли е Евгения Живкова?

– Не, говоря за силна червена фигура, член на БСП, ярко идентифицирана с партията. Тази тенденция да издигаме странични хора, за да се скрием отзад, за да няма отговорни не я разбирам. Искам да се сложат количествени критерии. Бяхме втори на последните избори, имахме 103 000 гласа и 15 общински съветници. Сега, ако нямаме 103 000, а имаме 60 000 гласа и вместо 15 имаме 10 съветници, кой ще поеме отговорността? Пак ли ще се оправдаваме с кандидата за кмет? Като тръгваш на избори трябва да тръгваш смело. Слагаш си главата в торбата, ако стане – добре, ако не – подаваш си оставката. Така направиха във Великобритания на последните избори, хората са го измислили по света.

– Искате да кажете, че Евгения Живкова и проф. Мирчев не са подходящи кандидати за кмет на София от БСП?

– Аз не оценявам никого, нека всеки да си каже мнението. За мен най-правилно е да се направи вътрешнопартиен избор. Това ще активира хората, ще ги накара да се размърдат. Да не правим само формални събрания или градски конференции, а накрая кандидат да се избира на „Позитано“. За пореден път няма да има вътрешнопартиен избор, защото пак няма време. Като не е вътрешно партиен избор, поне да се сблъскат различни концепции. Моята е, че трябва да бъде ярка политическа фигура от БСП…

– Кого визирате?

– Има си цяло Изпълнително бюро, сигурно половината са от София. Защо никой от тях не се кандидатира? Защо никой от градското ръководство не се кандидатира? Кандидатът за кмет е този, който дърпа листата, който е лицето на кампанията, на партията. Не си представям фигура, която не е ярко свързана с БСП. Това е моята концепция. Друг може да има друга, но нека да се сблъскат тези концепции. Най-лошото разбира се е да нямаме кандидат за кмет. Надявам се до това да не се стигне.

Георги Кадиев– Днес стана ясно, че искате отмяна на забраната за агитация на майчин език. Това обаче още не сте го коментирали с колегите си от ПГ на БСП – лява България. Как ще го приемат според вас?

– Надявам се да го приемат, защото ние не може само да казваме, че Сергей Станишев е говорил на български в Скопие. Правото си да говориш на майчиния си език по време на кампания е абсолютно неотменимо. Аз никога няма да бъда с ДПС при избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но винаги ще бъда с тях, когато става въпрос за човешки права. Няма защо да правим някаква драма от това. Още повече ако говорим за тези унизителни глоби за Лютви Местан. Какво им казваме на тези хора с това? Че не ги искаме в България ли? Това е толкова ретроградно, че не мога да си представя защо изобщо го търпим.

– Какво се случва според Вас в Гърмен?

– Регионът ми е непознат, никога не съм ходил там. Има една американска пословица, че сламката чупи гръбнака на камилата. Тя се товари, товари и накрая нещо малко я счупва. Така се е случило и там.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg