Евтаназия и в Канада

0

Една от темите, които предизвикват най-големи дискусии и спорове, е тази за евтаназията и доколко това е хуманен акт или престъпление. В много страни по света, евтаназията е разрешена, когато състоянието на болния е безнадеждно и мъчително. Към тези страни вече се присъедини и Канада.

евтаназияВърховният съд на страната даде официално разрешение на медицинските специалисти да помагат на хора, които са възрастни, тежко и неизлечимо болни, да сложат край на живота си. Това разрешение обаче се отнася само са хора, които са необратимо болни, но и ясно са заявили желанието си животът им да бъде прекратен.

Канадският съд реши, че забраната медици да помагат на тежкоболни възрастни хора да умрат, е нарушение на Канадската харта за правата и свободите на човека. Тази забрана съществува и в канадския наказателен кодекс.

Решението на съда за спорната евтаназия обаче, няма да влезе в сила веднага, а чак след една година. Причината е, че това време е необходимо на депутатите в канадския парламент, за да променят съществуващия в момента наказателен кодекс.

евтаназияРешението на съда за разрешаване на евтаназията не е взето случайно. То идва, след като Върховният съд на Канада бе сезиран два пъти от семействата на тежкоболни жени, които са от провинция Британска Колумбия. Едната от тях се казва Глория Яйлър. Жената е починала от нервнодегенеративна болест, известна като болест на Лу Гериг.

Втората жена се казва Кей Картър и има дегенеративно заболяване на гръбначния мозък. Жената не веднъж е заявила, че се ужасява от това да умира бавно и в големи мъки, поради което семейството й трябвало да я заведе в Швейцария, където да бъде евтаназирана.

Това са само два от стотиците случаи, които ежедневно повдигат въпроса дали е редно или не, животът на страдащ от неизлечимо заболяване човек да бъде прекъснат по негово желание. Решението да се разреши евтаназията в такива ситуации, е взето от Върховния съд на Канада с пълно единодушие – с подкрепата на всички девет членове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg