Учени: До 30 години ни чака потоп!

0

Прогнози за предстоящи бедствия можем да прочетем навсякъде, и за съжаление повечето от тях са със съмнителна достоверност, но присъстват в ежедневието ни. Затова, световната преса отделя сериозно внимание на всички онези информации за предстоящи катаклизми, които обаче са с достоверен произход.

Едно от последните изследвания в тази посока е на американски учени. Те са стигнали до извода, че нивото на водата, която се намира в Световния океан, се покачва по-бързо от прогнозираното и от това, което се смяташе до момента. Всъщност покачването е с 25 % по-бързо и това не е никак малко.

Учени: До 30 години ни чака потоп!Повече от ясно е, че този факт по някакъв начин ще се отрази на нашата планета. Как точно – не е ясно, но е очевидно, че с тези темпове, нивото на водата в Световния океан би могло да се повиши и с цели 5 метра. А дори и за хора, които не са учени е повече от ясно, че едно много по-малко покачване – от порядъка на 1 или 2 метра, би могло да има наистина катастрофални последици за Земята.

Това мнение се споделя и от руски специалисти, според които за първи път, по време на тяхна експедиция в Арктика, не са срещнали сериозни натрупвания на ледени блокове един върху друг. Това е ясен знак, че ледовете там се топят.

Учени: До 30 години ни чака потоп!Според някои учени, които са направили изчисления, това активно топене на ледовете ще приключи до около 30 години. Такова твърдение преди време направи и директорът на Полярния институт в Норвегия, който заяви, че арктическите ледове, покриващи доскоро целогодишно Северния ледовит океан, са започнали да се топят в последните години през лятото. Учени: До 30 години ни чака потоп!

Директорът на Центъра за климатични данни в САЩ също е категоричен, че промените в климатичната система на Земята, които се наблюдават в последно време, не са виждани в историята на съвременния свят досега. За бързото развитие на тези процеси огромна вина има и човечеството със своята дейност.

Прогнозите на учените са, че ако нивото на Световния океан се повиши, това ще доведе наистина катастрофални промени – под водата ще попаднат Латинска Америка, Източното крайбрежие на САЩ, Австралия, както и Северна Канада. Освен това сериозно ще пострадат и някои големи европейски градове.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg