Кой ми открадна оградата?

0

Открито ще споделя – кметът на всяка една община, по-малка от 50 000 души трябва да полежи в зандана за известно време. Ние просто не можем да си представим за какво става въпрос! Ей така, без да знаем за какво става въпрос обаче, разни селски кметчета си карат скъпоструващите си лимузини и… пей сърце. А какво пък остава за кметовете на курортните градове? Е, там вече играта е груба. Но да оставим тази странична увертюра на страна и да разгледаме един актуален морски проблем, наболял в последните дни.

Става дума за „Шофьорския плаж“, намиращ се по стария път Созопол – Приморско. Господин кмета на Созопол, някой си с „българската“ фамилия Рейзи реши да сложи заграждения на пътя. Разбирайте го така, че преминаването с автомобил е забранено. И защо точно в разгара на лятото? Обяснението, че се налагало, тъй като плажът бил опасен и неохраняем не звучат сериозно или най-малкото са подозрителни. Е, имаше и недоволни. Събрали се недоволните и изтръгнали загражденията. Но наш Рейзи е упорит човек, поставил нови заграждения като този път ги бетонирал, а в добавка до циментираната оградка се озовала и патрулка с полицаи, която да пази заграждението от недоволните.  Кандидат-плажуващите можело да оставят колите си до заграждението и пеша да се доберат до заветната цел – „Шофьорския плаж“, до който с шофиране очевидно вече не може да се стигне. Може пък да му сменят и името на „Пешеходния плаж“ или „Недосегаемия“, кой знае..?

шофьорския плаж, ограда, Созопол, РейзиНелепото е, че някой пак ти казва какво да правиш. Пак някой те учи откъде да минеш, как да вървиш, къде да седнеш, как да легнеш и си измисля един куп нелогични обяснения. Емпирично е доказано, че старият път, обслужващ курортите Каваците, Смокиня, Веселие, Дюни и Свети Тома е с не по-лошо качество от 70 % от българските пътища.  Така че ми се струва доста тъпо да казвате кой откъде да минава. Това е все едно да ми кажете да мина по Околовръстното, за да стигна от квартал Красно село до центъра на София, вместо по най-удобния за мен маршрут. Все едно да ми кажете, че да стигна до НДК трябва да мина пеша през Младост, защото плочките на булевард Витоша не са годни за вървене.

шофьорския плаж, ограда, Созопол, Панайот Рейзи

Панайот Рейзи, кмет на Созопол

Всъщност, Вие чии интереси защитавате, Рейзи? Само ние ли си мислим и се съмняваме, че заграждението на пътя е с цел издигането на серия огромни монолити, представляващи хотели? Основателни ли са съмненията ни, господин кмете? То рано или късно ще се разбере, а дотогава ще си играем на котка и мишка кой ще сложи оградата и кой ще я махне.

Е, уви последното 20 е, че загражденията са изкоренени от асфалта – наредено лично от Бойко Борисов, разбрал за развитието на случая. Явно интернет мърморенето и акциите на недоволните са дали частичен резултат, но пък за сметка на това не може да се къмпингува на плажа. Полицаи зорко дебнат за опъната палатка или паркирал кемпер и бързат да го изгонят. Обяснението е, че замърсяват, че нямало течаща вода и куп други тинтири минтири. С една дума може да проснем една хавлия да се изкъпем и кой откъде е. Не знам дали и чадър може да се забие.

Това е историята на „Шофьорския плаж“ – тъжна и българска. А уж плажовете и природните богатства на страната като цяло са за ползване от всички граждани. Явно, срещу определени условия. Аз тръпна в очакване да видя какво ще стане с този плаж. Дали съмненията ми ще се окажат отново мъчна реалност. Дали един от малкото останали девствени плажове в страната ще бъде изтрит, а негово място ще бъде нарисуван безвкусен мутренски комплекс, каквито наченки видях на снимки във Фейсбук малко преди да публикувам тази статия…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg