Установиха на какво се дължи безсънието

0

Безсънието е един от често срещаните проблеми в обществото ни. Статистика във Великобритания показва, че всеки десети поданик на Елизабет II страда от смущения в съня. Това прави хората неработоспособни и като цяло вгорчава живота им.

Специалисти от Германия, Великобритания и Холандия доказаха с мащабно проучване, че

безсънието е обусловено от чисто генетични, а не психологични причини.

Резултатите от международното изследване се очаква да доведе до нови методики за лечение на безсънието, от което се оплакват дори популярни световни звезди, сред които Лейди Гага, Мадона, Ким Катрал и Джордж Клуни.

установиха причината за безсънието10 000 000 сънотворни таблетки изписват лекарите на страдащи от безсъние ежегодно във Великобритания. Данните, получени от новия експеримент показват, че бъдещето на лечението на инсомнията може да се окаже генната терапия.

Авторите на първото по рода си изследване са анализирали данни за над 113 хиляди холандци и британци. Учените са идентифицирали 7 гена, които излагат хората на завишена опасност от безсъние.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

кратък и много дълъг сън вредят на нашия сънЕто как си вредим при недоспиване или дълъг сън

 

Според специалистите,

различни мутации в гените са само от части отговорни за безсънието при жените и мъжете.

В процеса на изследването се оказало още, че дамите са били по-предразположени към този проблем.

установиха причината за безсъниетоДанните опровергават познатото схващане, че инсомнията е единствено и само психологически проблем, дължащ се на стрес или различни други фактори, предизвикани от проблеми на работното място или страх от самолетни полети, например.

Учените са категорични, че именно с гените може да се обясни защо всеки трети човек имат перманентни или спорадични проблеми с добрия сън, които не се повлияват дори и след дълга терапия.

Според изследователите, безсънието не се приема често като сериозен проблем, колкото е всъщност. На него се гледа доста повърхностно и дори се обяснява с фразата „Всичко е в главата“. Това проучване обаче дава нов поглед над проблемите със съня и доказва категорично, че безсънието е и в гените.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

сън, спане, сънуване, правилна поза за сънБезсънието е по-добро от разпокъсания сън

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg