Успешна първа трансплантация на две ръце на дете

0

Първото дете в света, на което бяха присадени две ръце, може да се храни, да пише и да се облича. Това се случва година и половина след сложната хирургична операция, увериха лекарите, които са я извършили!

Става въпрос за първата равносметка за тази трансплантация, извършена през юли 2015 г. от 40 лекари в САЩ. Хирургичната интервенция продължи 10 часа и бе последвана от няколкомесечна терапия и психологична подкрепа.

През въпросните 18 месеца американчето Зион Харви, което днес е на 10 години, преживя трудни мигове, свързани с агресивно лечение срещу отхвърлянията на присадките и с усилия да му се помогне да си служи с новите две ръце, отбелязват лекарите.

трансплантация

Зион преди и след

След края на този период той може да пише, да се храни и да се облича сам.

трансплантация„Изследването ни показва, че трансплантацията на ръце е възможна, когато е грижливо подготвена и подкрепена от екип от хирурзи, специалисти по присажданията, терапевти, психолози, социални работници. 18 месеца след трансплантацията детето е по-независимо, може да извършва ежедневните дейности и що се отнася до ползването на присадените две ръце, продължава да постига напредък с помощта на терапевти и чрез психосоциална подкрепа“ – 

заяви Сандра Амарал от Педиатрията във Филаделфия, където е извършена операцията.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg